Ze seriálu Hra o trůny

Ze seriálu Hra o trůny Zdroj: Youtube.com

Teaser šesté série Hry o trůny: Mnoho povyku pro nic

Zapnete bednu a oni nic nedávají? Přesně to se mi dělo posledních pár dní. Ale místo abych si připlatila za další programy na kabelovce, jako jste to udělali vy už dávno, podívala jsem se na obsah své náhradní bedny, totiž internetu. Protože právě odsud většina z nás stahuje (nelegálně) Hru o trůny (skvělou) – a právě první teaser na šestou sérii, kterou má HBO začít vysílat 8. dubna příštího roku, se před pár dny objevil na webu.

V necelé třičtvrtěminutě (ano, i takhle krátké videjko se mi hodí pro popsání líp než cokoli, co jsem v posledních dnech zahlédla a radši honem zapomněla z nové původní tvorby našich televizních stanic) se toho moc říct nestihne, každopádně tu vedle úvodních banálních proklamací „Díváme se. Posloucháme. A pamatujeme si“ zazní věta „Oni vůbec netuší, co se stane“. Ale to není tak úplně pravda, protože jsme četli Píseň ledu a ohně. A i když se jí prý tahle série nebude až tolik držet, železná jistota je, že autor ságy George R. R. Martin už podruhé poruší pravidlo a nenapíše scénář jednoho z deseti dílů, jak činil v prvních čtyřech řadách, protože usilovně pracuje na Vichrech zimy. Už nejen kvůli tlaku dotěrných fanoušků, ale i proto, aby tvůrci seriálu stihli v šesté řadě adaptovat i tuhle, v pořadí šestou knihu ságy.  

Jisté je taky to, že HBO fůru fanoušků tím kratinkým klípkem k nové řadě pořádně naštvala. Vlastně všechno, co nám ukázali v teaseru, už jsme totiž viděli v minulých epizodách, celý ten sestřih klíčových momentů včetně srdcervoucí smrti (jako opravdu „smrti“?) miláčka publika Jona Sněha. Tomu se říká mizerný marketing, skuhrají fandové na fórech, měli poslat do světa regulérní trailer a na tuhle upomínku ve stylu „haló, ještě jsme tady – ale vlastně tu ještě nejsme“ se vykašlat. Bezradní publicisté mohou jen dedukovat, kam se vše bude ubírat, podle toho, v jakých místech světa kdo viděl natáčecí štáb a herce notoricky známé z předchozích řad v kostýmech.

Tak třeba: i když HBO tvrdila, že se pro tuhle sérii poprvé nebude natáčet v Chorvatsku (Královým přístavištěm byl Dubrovnik), hemžilo se to tam údajně v říjnu herci z GoT. Vrátí se prý drsná Yara Greyjoy a taky Bran a jeho skvadra – intelektuálně poněkud oslabený obr Hodor a hustá lovkyně Meera – které jsme v minulé řadě museli oželet. A co je snad ještě důležitější: Sansa a Smraďoch přežili skok z hradeb Zimohradu, takže o ně nepřijdeme – na rozdíl od otrávené Myrcelly a padlého Stannise. Jak to dopadne s Jonem Sněhem, se zatím neví, ačkoli chlapec stojí v záběru po celou polovinu teaseru (neděste se, je to jen dvacet vteřin) a jeho tvář s krvavým stříkancem je to jediné, co můžeme vidět na plakátu vydaném k téhle řadě.

Ale co, počkáme si. Na seriál, jehož pátá řada získala při vyhlašování posledních televizních cen Emmy neuvěřitelných, rekordních dvanáct trofejí, se čekat vyplatí.