Z dokumentu Rakovina je šok

Z dokumentu Rakovina je šok Zdroj: Česká televize

Rakovina je šok: drsný dokument, při němž si na bulvár ani nevzpomenete

Rakovina je šok, tvrdí titul hodinového dokumentárního snímku s triviálním názvem, ale závažným obsahem, který uvedla ČT2. Čtyři známé Češky v něm vzpomínají na to, jak v nedávných letech prodělaná nemoc šokovala je.  Byla to silná hodinka.

Pavlína Danková, někdejší televizní žurnalistka a posléze tisková mluvčí motolské nemocnice, si kontrolu své bulky na lékařích doslova vynutila. Totéž v dokumentu říká o své biopsii herečka Lenka Termerová. Sestra herečky Chantal Poullain odmítla ablaci prsu, soustředila se na alternativní léčbu a umřela; proto sama Poullain s klasickou cestou léčby neváhala. Ani zpěvačka Věra Martinová. A všechny o své rakovině mluví na kameru – v intimních podrobnostech, velmi otevřeně, bez nějakých eufemismů. Ve stylu Angeliny Jolie, jejíž veřejné potvrzení prodělané oboustranné mastektomie pomohlo, jak vzpomíná i scénář našeho dokumentu, prevenci rakoviny víc než veškerá osvěta světa a všechny vědecké kongresy.

I když by se vzhledem k „hvězdnému obsazení“ (a to poutací text na webu ČT slibuje i Annu K., Martu Vančurovou a Naďu Urbánkovou, které ve snímku z neznámých důvodů nakonec nefigurují) a dosti necivilnímu, načesanému, vystajlovanému vzhledu čtyř zúčastněných dam mohlo zdát, že si na věci smlsnou hltačky bulvárních historek a vděčné divačky různých těch topstárů a exkluzivů, na „bulvární“ potenciál snímku divák vlastně ani nepomyslí.

I kvůli tomu, že po úvodní desetiminutovce ženských monologů přijdou tvrdá fakta. Až příliš tvrdá: třeba to, že denně v Česku na rakovinu prsu umře sedm žen. Mimochodem, u rakoviny prsu ve snímku zůstaneme – o jiných, také „ženských“ podobách nemoci se nedozvíme vůbec nic. Hodně zajímavá je naopak informace o tom, že na rakovinu se umíralo odpradávna, že jsou její stopy patrné na obnažených prsou na Rafaelových obrazech a jiných plátnech starých mistrů, že ruce šlechtičen často nezakrývají ňadra, ale nádory. Jestli můžeme těm několika nasvíceným demonstracím věřit, pak jde pro většinu z nás o zcela nový, překvapivý poznatek.

A takových perliček se v až moc tradičně pojatém, i když obstojně zalidněném (výtečně hovoří několik špičkových lékařů-specialistů) dokumentu najde víc. Třeba rčení „Nemocný herec – kulatý čtverec“ z úst Lenky Termerové připomene, kolik představení by se muselo zrušit, kdyby se lidé veřejného života nepostavili nemoci čelem. Tak to ostatně udělaly všechny zúčastněné, a až závěrečné záběry z pochodu proti rakovině prsu a vypuštění růžových balonků do nebe vymáčknou z diváka nějakou tu emoci. Věcnost a konkrétnost patří mezi největší přednosti tohoto dokumentu; obrazy „před“ a „po“, pokud jde o voperování implantátu u odňatého prsu, a představení přístrojů od mamografu po CT jsou zcela na svém místě.

Podívejte se na reprízu ve čtvrtek 15. října v 15.35 nebo na webu ČT. Mimochodem, Rakovina je šok je po před týdnem uvedeném snímku o LSD v československé psychiatrii dalším dokumentem, jehož premiéru Česká televize dlouhou řadu měsíců, zde snad i rok, odkládala.      

Zajímavý je i autor snímku, Ivan Kawaciuk. Jde o lékaře, uznávaného docenta urologie, který je zároveň prorektorem pro uměleckou činnost na písecké filmové škole (a ve svých sedmdesáti letech zřejmě jejím nejstarším absolventem) a synem slavného houslisty téhož jména. Pro ČT už spoluvytvořil dobře utajený, protože krátký a k tomu studentský dokument s názvem Všechna sláva… olympijská.