Svatý Václav Davida Černého

Svatý Václav Davida Černého Zdroj: profimedia.cz

Václav aneb Co si má televize počít se svatými

Tentokrát mám štěstí, říkala jsem si. Můj pravidelný komentář o tom, „co dávají v bedně“, vyšel na 28. září, takže se dalo předpokládat, že minimálně veřejnoprávní televize nabídne něco zajímavého, o čem se bude psát samo. Soused z protějšího domu vyvěsil vlajku (!) a já nažhavila přístroj.

V 7:00 mám na výběr mezi vodníkem Tomáškem,  výrobou obřího gumového medvídka a magazíny z regionů. V devět přibývá Princ, co má o kolečko navíc, ČT 24 přehazuje z regionů do zahraničí a na Dvojce se rozeběhne Svatováclavská pouť - z archívu, rok 2012. 

Závistivě pošilhávám po Nově, kde brigádníci zrovna pějí “Svět je krásný” - docela jim to věřím, venku vyšlo sluníčko a půlstoletí starý muzikál je stále nakažlivě svěží. Nicméně vytrvávám a v 10:00 vidím přímý přenos z aktuální staroboleslavské pouti. Partner si ťuká na čelo a vyráží směr pražské vinobraní. Nudu zaháním sčítáním, kolik z mých přátel nese jméno Václav - během pouťování s Boleslaví stihnu poslat 19 esemesek. 

Naději, že alespoň k obědu mi televize připravila šťavnatější program - co třeba rozhádaní političtí Václavové, když už jich zná česká historie tolik. Naděje vezme za své krátce po poledni. ČT24 řeší Týden v justici a Potomky Přemyslovců, již se ukáží být dokumentem natočeným před třinácti lety. Podtitul Tradice zavazuje se mi drze směje do tváře. A přicházejí první odpovědi na václavské esemesky - většinou s překlepy, adresáti už jsou také na vinicích.

Dalším podrobným popisem své státoprávní anabáze vás už nechci zatěžovat: umím si představit, že existují záživnější věci. Ostatně pod vlivem hrůzy z večera stráveného přepínáním mezi Kameňákem 2 a dokumentem z roku 2007 jsem před televizní zábavou utekla i já: do kina, na Everest, který už jsem viděla a stál mě 209 korun plus 3D brýle. Nejlepší investice dne. 

PS: Na co bychom se vlastně správně měli dívat, když už nám k volnu požehná sám stát? A má svátek svatých vůbec "státní" televizi zajímat? I takové otázky si začnete klást, když trávíte den u přenosu z pouti, a ne na ní. Třeba znáte odpověďˇ vy, kdo jste včera bednu nemuseli zapnout.