Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček Zdroj: koláž Jan Ignác Říha

MILAN TESAŘ: Čtvrtníček je mozkový chirurg

Je úžasné sledovat lidi, kteří vynikají v nějaké specializaci: mozkového chirurga během operace řízené počítačem, Rogera Federera, jenž dokáže umístit míček několikrát za sebou přesně na lajnu, anebo Petra Čtvrtníčka, když na sebe stříhá televizní záběry nějakého nebožáka a svou nevymáchanou hubu.

Tenhle vynález je starý jako „Soda“ sama. Právě tam se poprvé objevil Čtvrtníčkův létající reportér, který má ale kořeny ještě dřív, v hlubokých osmdesátkách, v divadle Vrata. Petr tu poprvé dokonale imitoval roz-se-ka-nou dikci severočeského zpravodaje ČT Jana Stuchlíka. Ve střižně s výtečným střihačem Vladimírem Barákem vznikaly pro Českou sodu precizně komponované Čtvrtníčkovy rozhovory s elitními politiky a besedy, jež byly pravdivější než originál. Jak náročná je to disciplína, prozradila i nevtipná imitace těchto koláží, pořad Stalo se, který moderoval Jan Podlipný.

Říká se, že dvakrát nevstoupíš do téže řeky, ale není to pravda. Na stejném principu jako kdysi začaly před pár týdny vznikat Čtvrtníčkovy rozhovory v kulisách DVTV, do níž prchly před časem dvě „veřejnoprávní“ osobnosti – Daniela Drtinová a Martin Veselovský. Během prvních tří rozhovorů (s Rathem, s předsedou Rady ČT Dědičem a naposledy s Ringo Čechem) na mě dýchly staré „sodovkové“ časy, za nimiž — když je nám smutno – unikáme na YouTube.

Dokonce bych řekl, že je Čtvrtníček ještě zralejší a lepší. Ve chvíli, kdy jeho tvář vykazuje životní prožitek, ba dokonce – pán promine — mírnou sešlost, tak blbosti, o nichž si se svými oběťmi povídá, jsou ještě pravdivější než kdykoli předtím.

Je asi zákonité, že se „Čtvrtníčkova show“ objevila na internetu, a nikoli v České televizi, jež Českou sodu, na niž má práva, kupodivu nikdy znovu nerozjela. Nedávná zkušenost Petra Dvořáka s podobně „zlobivým“ Pečeným sněhulákem ostravského studia, za nějž to generální ředitel dostal „sežrat“ od vlastní manželky i od Rady České televize, zřejmě stačila.