Bolek Polívka a Alena Mihulová

Bolek Polívka a Alena Mihulová Zdroj: kviff.com

Mají Češi šanci na Oscara? S Domácí péčí ano

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vybrala českého kandidáta do soutěže o Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. Stal se jím držitel dvou Křišťálových glóbů z letošního karlovarského festivalu a v zahraničí aktuálně nejvyhledávanější snímek tuzemské provenience, Domácí péče režiséra Slávka Horáka.

Akademie tak po dlouhé době dokázala, že má nejen dobrý vkus, ale i schopnost uvažovat v širších souvislostech. Málokterý současný český filmař totiž disponuje tak dobrými osobnostními i profesními předpoklady, aby v Hollywoodu zaujal, jako právě Slávek Horák.

Režisér odkojený reklamami pro nejprestižnější komerční značky sbíral zkušenosti na mezinárodním trhu, umí se dobře prezentovat a v neposlední řadě ví, jak srozumitelně a efektivně vystavět příběh, což se právě v Americe cení nejvíc. „Slávek Horák má šanci jako už dlouho nikdo. Po Karlových Varech o jeho film projevilo zájem nebývalé množství festivalů. Reakce Američanů, kteří Domácí péči viděli, navíc dokazují, že i téma samotné má potenciál oslovit, nemluvě o zahraničních kritikách, jež byly vysloveně příznivé,“ vysvětlovala ještě před vynesením verdiktu ČFTA Tatiana Detlofson, Češka, jež zná zákulisí Oscarů jako málokdo — už léta totiž u amerických akademiků úspěšně lobbuje za evropské filmy.

Recenzi Terezy Spáčilové na film domácí péče najdete zde:

ČFTA letos volila mezi 39 celovečerními tituly. Hlasování probíhalo od 1. do 16. září a mezi favority patřily i Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského.

Režisér i autor scénáře Slávek Horák vystudoval Filmovou školu v rodném Zlíně. Jako asistent režie pracoval na filmu Kolja Jana Svěráka, oceněném Oscarem za nejlepší cizojazyčný film. Domácí péče je jeho scenáristickým a režisérským celovečerním debutem. Nejvlivnější filmový časopis Variety Horáka označil za pokračovatele tradice započaté Milošem Formanem a Jiřím Menzelem.

Nominace na 88. Oscary budou vyhlášeny 14. ledna 2016, slavnostní ceremoniál proběhne 28. února 2016 v Los Angeles.