Bývalý ředitel Českých drah Petr Žaluda

Bývalý ředitel Českých drah Petr Žaluda Zdroj: Lucie Pařízková / Empresa Media / Profimedia.cz

Režisér Sean Ellis
Producent Mickey Liddel
Jamie Dornan a Cilian Murphy
David Ondříček
Z natáčení filmu Anthropoid
6
Fotogalerie

Anthropoid, film o atentátu na Heydricha, platí i bývalý šéf Českých drah Žaluda

Téměř čtvrt miliardy korun bude stát mimořádně očekávaný film Anthropoid, který u nás točí britská produkce se světovými hvězdami v rolích českých parašutistů. Deset procent z celkové částky dodají čeští koproducenti, mezi kterými je bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda.

Většina rozpočtu pochází od producentů ze Spojených států. Českými koproducenty jsou známý režisér David Ondříček a výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha ze společnosti Lucky Man Films. Dalším je podnikatel Petr Žaluda. Ten dříve působil například jako ředitelem penzijního fondu pojišťovny Winterthur v Česku a na Slovensku či do roku 2013 generální ředitel Českých drah.

V této funkci dráždil své kritiky nákladným způsobem života i častým výskytem v místech, kde scházela tehdejší podnikatelská i politická smetánka, především z okruhu Marka Dalíka a Mirka Topolánka.

Není to přitom první Žaludovo angažmá ve filmovém byznysu. Jako koproducent se podílel naposledy na filmu Pohádkář (režie Vladimír Michálek, hráli Jiří Macháček, Aňa Geislerová či modelka Eva Herzigová), který měl premiéru loni v listopadu. Žaluda po odchodu z ČD také investoval do luxusního baru v Praze či výrobce unikátních baterií.

„Jsem hrdý na to, že se mohu podílet na tvorbě filmu Anthropoid, protože atentát na Heydricha je velmi významnou a důležitou událostí českých dějin,“ řekl Reflexu.cz Petr Žaluda.

Čeští koproducenti jsou přesvědčeni, že film Anthropid bude velmi úspěšný jak u nás, tak v cizině. Režisérem je britský režisér a producent Sean Ellis, který je oceňovaný především za film Metro Manila. V Anthropidu hrají Cillian Murphy, Jamie Dornan (známý z erotického díla Padesát odstínů šedi), Charlotte Le Bon či Aňa Geislerová.