Psychoanalýza dr. Ratha a milostný život důchodců

Psychoanalýza dr. Ratha a milostný život důchodců Zdroj: Archív

Psychoanalýza dr. Ratha a milostný život důchodců

Dosud nepublikované informace z kauzy Rath jako na dlani! Právě vyšel poctivě zmapovaný a velmi slušně literárně zpracovaný příběh korupčníků Ratha, Pancové a Kotta, které jsme poslední tři roky vídali jen po minutách v televizních novinách a které nám nyní publicista Radek Kedroň představuje v celé jejich pýše a ubohosti. A britský romanopisec Julian Barnes opět přemýšlí nad stárnutím a smrtí – ani jedno se v jeho povídkách neobejde bez zjitřených emocí a typických nemocí.

Operace RathOperace Rath|ArchívRadek Kedroň: Operace Rath

Šéfredaktor serveru Lidovky.cz Radek Kedroň odvedl ve své dvěstěšedesátistránkové publikaci Operace Rath (minulý týden ji vydalo nakladatelství Vyšehrad) cennou mravenčí práci. Kromě soudce, obhájce, státního zástupce a dvou ústředních vyšetřovatelů v Česku stěží existuje někdo, kdo zná celý případ Davida Ratha, Kateřiny Pancové a Petra Kotta tak podrobně jako Kedroň, který kauzu po tři roky bedlivě sledoval a zpravoval o ní. A co ví, to se nebojí napsat. Podtitul Pohled do zákulisí policejního vyšetřování naznačuje, že jde při veškeré autentičnosti a věrnosti přepisů odposlechů o literaturu faktu; chronologický deníček počínající v listopadu 2011 a končící 23. července 2015 vynesením rozsudku nad někdejším panem hejtmanem se ovšem čte jako slušný thriller. Závěrečný přehled jednotlivých vyšetřovaných případů a bodů obžaloby je nedocenitelný, stejně jako časová osa zásadních událostí nebo „telegrafická“ dvoustrana o dalších osudech lidí, kteří se případem „umazali“.

Stolek s citronyStolek s citrony|ArchívJulian Barnes: Stolek s citróny

„Pro Číňany je citrón symbolem smrti,“ píše se v již deváté knize britského prozaika Juliana Barnese, která je k dispozici v češtině. Tentokrát nejde o román, jak jsme zvyklí, ale o povídky-citróny, které se týkají věcí, na něž se outlocitnější člověk bojí pomyslet. Stárnutí a umírání laureát Bookerovy ceny zkoumá ve svém díle stejně často jako lásku; romány Pohlédnout do slunce, Žádný důvod k obavám, Vědomí konce nebo letos v češtině vydané Roviny života mi to dosvědčí. Soubor Stolek s citróny čítá jedenáct povídek o různých formách stárnutí, spojených se zamilovaností, sexem, vášněmi, s nemocí a nemohoucností. Příběhy obsazenými nekonvenčními důchodci se míhají rozličné pikantérie a žerty, láska k francouzštině, gastronomii i drbům. Neznámé seniory doplňují mezi hrdiny i stárnoucí Turgeněv a Sibelius – oba naznačené životy jsou v závěrečné fázi hořké, ale v rámci svazku občerstvující… Už devátou Barnesovu knihu, která je k dispozici v češtině, právě vydalo (jedenáct let po publikaci originálu) nakladatelství Plus v překladu Viktora Janiše.