Výstava Proces v pražském DOXu

Výstava Proces v pražském DOXu Zdroj: DOX

Výstava Proces v pražském DOXu: Žaloba ruské justice

V DOXu v pražských Holešovicích je k vidění výstava karikatur, jejichž soubor je nazvaný Proces. Ruskou justici je zobrazuje jako jedno velké a odosobněné monstrum. Proces však nechce ukázat jen na Michaela Chodorkovského, jehož soudní proces se stal pro autora inspirací. Obřími karikaturami vytváří výstava jakousi obecnou žalobu vůči ruské justici, v níž se formálně i materiálně spravedlivého a hlavně nezaujatého procesu domůže málokdo.

Jak dodává kurátor výstavy Anton Litvin, v některých případech jde spíše o politickou objednávku než o důslednou aplikaci práva. Karikatury na vás začnou shlížet z poměrně malého prostoru v jedné z výstavních síní, které DOX pro tuto výstavu vybral. Jak by řekla paní Jechová ze známé české komedie Kulový blesk, je to „dálka“ a „hloubka“. Jinými slovy, metafora mezi spletitou a nelehkou cestou k výstavě a ruským soudním procesem je zjevná. Až na to, že k té výstavě se nakonec dostanete.

Kurátor Litvin má za sebou již několik desítek počinů, které spojují téma ruského režimu, veřejné diskuse a hlavně umění. Byl jedním z organizátorů festivalu Kulturus, kde se promítal mimo jiné i film o událostech pro Rusko a Ukrajinu v posledním období nejžahvějším – Majdan. „Před pěti lety otvíral tuto výstavu Boris Němcov,“ řekl Litvin na vernisáži Procesu. Pak se odmlčel. Další slova by nebyla nutná, všichni totiž víme, že tento svobodomyslný a protiputinovský ruský novinář a aktivista byl zavražděn, přičemž vrah dosud není známý.

Anton Litvin, kurátor ProcesuAnton Litvin, kurátor Procesu|DOX

Litvin zdůrazňuje, že výstava se rozhodně nechce omezit na zmapování procesu s Michaelem Chodorkovským – jde o zobrazení jakési typologie, v níž se rozlévají pojmy jako absurdita, nespravedlnost, odosobnění. Zlí Prokurátoři a Žalobci na vás budou shlížet a promlouvat k vám nejen svými slovy, ale hlavně svou monstroozností a nelidskou podobou.

Výstava potrvá v DOXu do konce září 2015. Původně vznikla z kreseb, které vytvořil kreslíř Alexander Kotlyarov během druhého soudního řízení s podnikatelem Michalem Chodorkovským, který ve vězení strávil přes deset let. Nyní žije v exilu ve Švýcarsku, a pro tuto výstavu se jeho případ stal spíše podnětem, než předmětem analýzy či mapování.