Aňa Geislerová a Jamie Dornan si spolu zahrají ve filmu Anthropoid

Aňa Geislerová a Jamie Dornan si spolu zahrají ve filmu Anthropoid Zdroj: ČTK

Natáčení začalo v Brdech v letním horku zimními scénami. Producent David Ondříček a režisér Ellis
Vůz Mercedes nacistického zločince Heydricha při natáčení filmu Anthropoid
Režisér Sean Ellis natáčí v Česku film Anthropoid
3
Fotogalerie

Ve středočeských Brdech začalo natáčení filmu Anthropoid. Hrát v němu bude i Jamie Dornan

Britský režisér Sean Ellis se se svým štábem usídlil ve středočeských Brdech, konkrétně ve Vojenském újezdu. Štáb proměnil místní lesy do zimního období. Prostředí bude simulovat konec roku 1941. Anthropoid, krycí název atentátu na Reinharda Heydricha, můžeme označit za jeden z nejvýznamnějších okamžiků československé historie, který ovlivnil chod nejen tehdejšího Protektorátu, ale i mezinárodního dění. 

„Iluzi zimní krajiny pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy, kterého jsme použili 6000 metrů čtverečních. Úklid lesa se poté prováděl ručně,“ uvedla Donátová. Režisér Ellis obsadil hlavní role parašutistů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka herci Jamie Dornanem a Cilianem Murphym. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou si zahraje Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana bude Charlotte Le Bon známá z filmu Láska na kari. Téma atentátu, stejně jako události, které operaci Anthropoid předcházely, a tragické následky, které čin přinesl, se staly námětem mnoha domácích filmových nebo televizních snímků. Nyní se příběhu ujal zahraniční tvůrce. Kromě Brd se má natáčet i v Praze a okolí. Režisér se štábem vybrali místa tak, aby bylo možno dosáhnout maximální autenticity.

„Poprvé jsem se začal zajímat o příběh operace Anthropoid v roce 2002, kdy jsem viděl televizní dokument o této události. Nikdy předtím jsem o operaci neslyšel a byl jsem doslova uchvácen činy a skutečnostmi, které jsem viděl,“ režisér Ellis. „Chci, aby to byl film plný emocí, ne epické válečné drama. Jde mi o osudy Kubiše a Gabčíka, chci poznat, co cítili,“ dodal.

Režisér a scenárista Ellis se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém. Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu. Před dvěma lety překvapil Ellis své fanoušky sociálním dramatem Metro Manila, za které získal diváckou cenu na festivalu v Sundance, British Independent Film Award a nominaci na cenu BAFTA.