Jamie Dornan

Jamie Dornan Zdroj: kviff.com

Jamie Dornan ve Varech: Ani jeden odstín šedi, zato spousta emocí

Čekalo se hlavně na “muže Padesáti odstínů” Jamieho Dornana, ale nakonec se hlavním hrdinou čtvrtečního odpoledne stal film, který bude točit. Anthropoid, drama inspirované klíčovou události našich i evropských dějin - atentátem na říšského protektora Heydricha - skýtá idolu rozdychtěných patnáctek šanci vyšvihnout se i do vyšších pater hereckého cechu.

“Vážně netuším, co by mohli mít společného zrovna tihle dva,” reagoval na otázku prestižního amerického deníku, zda se nebojí, že fanynky jeho “dalšího filmu” (název Padesát odstínů šedi se na 45 minut dostal do kategorie “nevyslovovat”) budou od postavy výsadkáře Kubiše čekat něco poněkud jiného. Zdvořile, leč jasně tím dal najevo, že toto odpoledne patří výhradně koprodukčního projektu, jenž se začne natáčet už za čtrnáct dní v Praze.

Jiný psychopat

V následujících odpovědích přiznal, že o akci českých paragánů dříve mnoho nevěděl. “Do školy jsem chodil v Severním Irsku. Druhou světovou válku jsme v dějepisu samozřejmě probírali, ale přiznávám, že jsem nedával moc pozor,” doplnil s tím, že o to víc ho oslovilo, jak příběh zpracoval scenárista a režisér Sean Ellis. Ten by v národní látce rád vypíchl univerzálnější hodnoty, jako je heroismus a schopnost sebeobětování. “Odvaha Gabčíka a Kubiše mě velmi oslovila, je to něco, k čemu se sám mohu vztahovat. Zároveň je ale oba vnímám i jako obyčejné chlapy, kteří měli rodiny a ženy a byli z masa a kostí jako my,” souhlasil Dornan, jenž se právě na civilní stránku figury plánuje více zaměřit.

S žádnými extrémními přípravami na roli však nepočítá. “Je to trochu jiný typ práce, než když hraju psychopata, který bezdůvodně vraždí lidi. Pro zabíjení neexistuje omluva, i když, pravda, zrovna Kubiš ji má. Chci říct, že sice taky vraždí, ale má pro to pádný důvod. Tentokrát tak nemusím složitě pátrat a propadat se do nepříjemných stavů, jež bych možná ani radši nezažil,” řekl s odkazem na přípravu na svou další slavnou roli, zabijáka ze seriálu The Fall, kvůli níž prý svého času pronásledoval ženy v londýnském metru. “Osobně jsem ale rád, že můžu zabít Heydricha alespoň pracovně“.

Za českou stranu přišel film přiblížit i koproducent David Ondříček a Aňa Geislerová, jež si v Anthropoidu zahraje spolu s Dornanem a jeho kolegou Cillianem Murphym. Zatímco druhého jmenovaného potkala už na kamerových zkouškách, Dornana prý viděla až tady ve Varech. “Osobně jsem nesmírně pyšná - jednak jako Češka na ten samotný historický okamžik, jednak na to, že můžu být jeho součástí, za což děkuji především Davidu Ondříčkovi,” uvedla.

Ten také Reflexu potvrdil, že kromě Geislerové stane před kamerou i Alena Mihulová. Její jméno se na festivalu skloňuje v souvislosti se soutěžním snímkem Domácí péče a podle zvěstí, jež se ve filmařských kruzích šířily, to byl právě mimořádný výkon v tomto snímku, co jí účast v Anthropoidu definitivně zařídilo. Nově padla i jména Václava Neužila, Jana Budaře či Kryštofa Muchy, dalšího z producentů snímku a v neposlední řadě také výkonného ředitele karlovarské přehlídky.

S první klapkou se počítá v horizontu čtrnácti dní, natáčet se bude - nikoli shodou okolností - i na místech, kde vznikalo Ondříčkovo Českými lvy ověnčené dama Ve stínu - na pražské Invalidovně, na Zvonařce a samozřejmě i v kostele, kde výsadkáři reálně zahynuli. Kopie jeho interiéru pro tyto účely vzniká v barrandovských ateliérech. “Viděl jsem už leccos, ale něco takového ne,” smekl před českými ručičkami Ondříček.

Režisér Ellis pak doplnil že s natáčení Anthropoidu spěchal mimo jiné proto, že autentická zákoutí z české metropole mizí. “Praha se neskutečně rychle mění,” posteskl si. Chválu naopak pěl na tuzemská zpracování heydrichovského tématu a především pak na Sequensův Atentát z roku 1964. “Samozřejmě jsem si všechno nastudoval a Atentát je skvělý, to se musí nechat. Jen mi v něm chybí emoce. A přesně to bych velmi rád napravil.“