Na snímku je Jiří Voskovec s Janem Werichem na přelomu dvacátých a třicátých let, v období, kdy si po zázračné „vestpoketce“ konečně začali užívat zasloužené pozornosti. V roce 1931 se spolu pokusili o první film Pudr a benzin. Mimochodem, podle vyprávění režiséra Martina Friče jej dvojice v roce 1936 pro svůj čtvrtý titul, snímek Svět patří nám, získala lstí, kdy jej Werich pozval na ryby a z křoví vyskočil Voskovec. Tomu se nedalo odolat.

Na snímku je Jiří Voskovec s Janem Werichem na přelomu dvacátých a třicátých let, v období, kdy si po zázračné „vestpoketce“ konečně začali užívat zasloužené pozornosti. V roce 1931 se spolu pokusili o první film Pudr a benzin. Mimochodem, podle vyprávění režiséra Martina Friče jej dvojice v roce 1936 pro svůj čtvrtý titul, snímek Svět patří nám, získala lstí, kdy jej Werich pozval na ryby a z křoví vyskočil Voskovec. Tomu se nedalo odolat. Zdroj: Archív Jaromíra Farníka

Národní filmový archiv představí v Karlových Varech rekonstruovaný debut Jiřího Voskovce Pohádka máje

Národní filmový archiv (NFA) představí na karlovarském festivalu rekonstruovanou Pohádku máje, herecký debut Jiřího Voskovce, od jehož narození uplynulo v červnu 110 let. Snímek režiséra Karla Antona z roku 1926 patří mezi nejvýznamnější československá díla němé éry. Voskovec v něm ztvárnil hlavní roli pod pseudonymem Petr Dolan. ČTK to dnes oznámil mluvčí NFA Aleš Rumpel. 

"Naši odborníci pro festival připravili rekonstruovanou 35mm kopii, ve které opravili zásahy z 50. let. Nový originální soundtrack k Pohádce máje složilo uskupení Neuvěřitelno, které jej živě zahraje na projekci 6. července od 13:00 v karlovarském divadle," uvedl Rumpel.

Voskovec v této odvážné adaptaci impresionistického románu Viléma Mrštíka ztělesnil studenta Ríšu. Příběh o čisté jarní lásce mezi mírně zhýralým, ale dobrosrdečným studentem práv z Prahy a nesmělou, lehce naivní dívkou z venkovské samoty dnešního diváka zaujme zejména vynikající, poeticky laděnou kamerou Václava Vícha. Projekci němého filmu z rekonstruované kopie umocní živý hudební doprovod.

"Ve sbírkách NFA se k Pohádce máje dochoval nekompletní originální negativ obrazu, který byl v 50. letech minulého století doplněn o chybějící části ze dvou archivních kopií s německými mezititulky, jež byly v archivu k dispozici. Do kopie vzniklé z takto doplněného negativu byly následně vloženy české titulky v náležité délce," uvedl Rumpel.

Text v mezititulcích byl ovšem "zmodernizován" podle tehdejších gramatických pravidel a jazykového stylu. V roce 2005 byly pro dlouhodobé uchování titulu vyrobeny nové kopie na nehořlavém materiálu.

"Pro tyto náročné práce se ve filmových laboratořích ABZ používá speciální archivní kroková kopírka," vysvětlila vedoucí oddělení archivace a akvizice NFA Jana Přikrylová. Podle kurátorky Evy Urbanové se pracovníci archivu v souladu s pravidly při vytvoření českých mezititulků vrátili k jejich původní verzi. "Ta se uchovala jako součást dobového cenzurního spisu, který jsme získali z Národního archivu," doplnila Urbanová.

Po uvedení v Karlových Varech bude Pohádka máje i s hudebníky putovat na významný festival němého filmu do Bonnu. Diváci v Praze budou mít možnost snímek vidět 26. srpna v letním kině NFA na Nákladovém nádraží Žižkov. Pak bude distribuován do kin a kulturních zařízení po celé republice.