Eva Jiřičná

Eva Jiřičná Zdroj: ČTK

Architektka Jiřičná a další osobnosti dostali Medaile Jiřího z Poděbrad za práci pro Evropu

Slavný český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad (1420 – 1471) je považován za jednoho z předchůdců myšlenky sjednocené Evropy. V jeho době byla idea vytvoření středověkého „společenství národů“ spíše utopická, i když převratná. Pochopení tehdy nenašla, ale její ozvěny jsou patrné ještě dnes.


Například ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předal „Medaile Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, krále českého, za přínos v oboru a k integraci v rámci Evropy“ hned několika významným osobnostem.

Cenu dostala například přední česká architektka a designérka Eva Jiřičná, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, ale i Jaromír Kříž, který zachránil a znovuobnovil tradiční stavebnici Merkur, kybernetik Vladimír Mařík či Constantin Kinský, předseda představenstva Francouzko-české obchodní komory.

„Záměrem bylo ocenění přínosu výjimečných českých i evropských osobností k rozvoji jejich oborů a k hlubší evropské integraci a odstraňování překážek v lidském porozumění,“ uvedl k tomu ministr Mládek.