John Bok a Antonín Kratochvíl

John Bok a Antonín Kratochvíl Zdroj: Paseka

Exkluzivně v Reflexu: Antonín Kratochvíl fotí Johna Boka na obálku Života mimo kategorie

Chcete vidět mistry při práci? Zde jsou: spisovatel a dokumentarista Jan Novák natočil (ve spolupráci s Bohdanem Zajčenkem) sedmiminutové video, kterak Antonín Kratochvíl, jeden z nejznámějších českých fotografů, fotí politického aktivistu a „socialistického beatnika“ Johna Boka. Nejlepší z portrétů se pak objevil na obálce páně Novákova knižního rozhovoru s buřičem Bokem, který pod názvem Život mimo kategorie před měsícem vydala nakladatelství Paseka a Argo.

„Udělám, co budeš chtít. No jen si se mnou hraj,“ praví ve videu Bok přátelsky fotografovi a výjimečně na nikoho neřve. „Vypadám jak kokot,“ utrousí pak, načež pošle hnusnou nadávku směrem ke své šarmantní ženě, „matce mých dětí“ (herečky a tanečnice Kristýny Liška Bokové a herečky Jenovéfy Bokové). Nahlédneme třeba do Bokovy rustikální kuchyně, kde s ním Jan Novák desítky hodin vysedával ve společnosti diktafonu. Autor románového bestselleru Zatím dobrý, povídek Hic a kosa v Chicagu nebo biografie Miloše Formana Co já vím? zatím nemá samorostlého zakladatele Spolku Šalamoun dost, takže o něm dokonce připravuje dokument. 

Kniha Život mimo kategorie naplno a bez servítků popisuje život chartisty, který po revoluci pracoval jako hajzldědek v pražském klubu Radost, jako ochranka a důvěrník Václava Havla na ministerstvu vnitra i jako zastánce lidských práv a estébákobijec. Ukázka z knihy? Vyberme jednu příznačnou: „Sládek tam měl megafon, ale já když začnu řvát… Takže jsem začal řvát: „Řekněte tady těm lidem, kterejm blbnete hlavu, jakou zkurvenou funkci jste měl za komunistů! Jen jim to řekněte, vy velkej demokrate, vy republikáne! Cenzora, že jo! (…)“ A Sládek říká: „Pane Boku, co to tady vykládáte, vy jste si žil na Západě!“ – „Já jsem, pane Sládku, na Západě nikdy nežil, já jsem ten zasranej totalitarismus prožil tady s takovejma sráčema, jako jste vy!“ Jak ve videu výstižně říká Bokova manželka: „To je takovej dědek…“ To je. Ale zajímavej, nota bene v Novákově podání.

Video placeholde
Antonín Kratochvíl fotografuje Johna Boka • Jan Novák, Bohdan Zajčenko