Karel Kryl

Karel Kryl Zdroj: Václav Jirsa / Právo / Profimedia.cz

V čele hitparády je legendární deska Karla Kryla z roku 1969

Nově vydané album Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, které sestavil v roce 1969 Jiří Černý z nahrávek ostravského rozhlasu, je v čele tuzemské prodejní hitparády. Informuje o tom česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI). Desce, která v časopisu Rock & Pop zvítězila v anketě o 'československou desku desek', se daří i v internetovém prodeji. V žebříčku alb největší tuzemské pobočky hudebního internetového obchodu na světě iTunes je na třetím místě.

Zatímco prodeji fyzických nosičů vládnou především tuzemští interpreti, v českém žebříčku alb iTunes je z novějších nahrávek v první desítce pouze soundtrack k filmu Tři bratři. Ze zahraničních nahrávek na páté místo žebříčku IFPI pronikla novinka finské kapely Apocalyptica Shadowmaker. Internetovému prodeji vévodí nové album Wilder Mind skupiny Mumford & Sons.

Celkové tržby z prodejů hudby se v ČR meziročně zvýšily o čtyři procenta na 453 milionů korun. Příjmy z prodeje nahrávek členských firem IFPI se meziročně zvýšily o sedm procent na 283 milionů korun, údaj zahrnuje fyzické i digitální prodeje. Samotné digitální prodeje vyskočily o 46 procent a jejich podíl na celkových prodejích tvoří 36 procent.

Softwarový internetový obchod s digitálními médii iTunes Store, který provozuje Apple, vznikl v roce 2003. Na českém trhu od roku 2013 působí další internetové hudební servisy Deezer, GooglePlay a Spotify.


    Hitparáda IFPI
    1. Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka
    2. Aneta Langerová - Na Radosti
    3. David Koller - ČeskosLOVEnsko
    4. Chinaski - Rockfield
    5. Apocalyptica - Shadowmaker
    6. Michal Tučný - Legenda
    7. Jelen - Světlo ve tmě
    8. Mark Knopfler - Tracker
    9. Různí - Tři bratři
    10. Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
    ¨
    iTunes
    1. Mumford & Sons - Wilder Mind
    2. Blur - The Magic Whip
    3. Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka
    4. Různí - Padesát odstínů šedi
    5. Charles Aznavour - Encores
    6. Lucie - Best Of
    7. Různí - Tři bratři
    8. Parov Stelar - The Demon Diaries
    9. Robin Schulz - Prayer
    10. Chinaski - 20 let v síti
    jir mal