Ruth Rendellová

Ruth Rendellová Zdroj: wikipedia.org

Zemřela britská autorka detektivek Ruth Rendellová, v češtině vyšly desítky jejich knih

Ve věku 85 let zemřela v sobotu v Londýně známá britská autorka detektivních románů Ruth Rendellová. Napsala přes 60 knih, které byly přeloženy do více než 20 jazyků včetně češtiny. V lednu ji postihla mrtvice.

Debutovala v roce 1964 románem Smrt má jméno Doon, v němž vytvořila slavnou postavu detektiva Reginalda Wexforda, jehož příběhy se staly námětem úspěšného televizního seriálu.

Rendallová patřila ke komerčně vůbec nejúspěšnějším současným britským spisovatelům a psala také pod pseudonymem Barbara Vineová. Kritici podle BBC oceňují, že do detektivní literatury přinesla sociální a psychologický rozměr. Přes 20 jejích knih bylo zfilmováno.

Za své dílo získala řadu ocenění. V roce 1997 byla za zásluhy povýšena do šlechtického stavu. Rendellová patřila k nejproduktivnějším a nejprodávanějším současným autorům.

Řada jejích knih byla přeložena do češtiny a u našich čtenářů se těšila velké oblibě. Jmenujme například díla Bezejmenná oběť, Čas všechno zahojí, Démon v krabičce, Dům se schodištěm, Hra se smrtí, Jezero temnoty nebo Krkavčí krutost.