Mel Gibson

Mel Gibson Zdroj: kviff.com

Zahájení 50. ročníku festivalu ve Varech se změní v obří party, znělku natočí Mel Gibson

Letošní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude 3. července zcela jiné, než v předchozích letech. Důvodem je oslava 50. ročníku této prestižní kulturní a společenské akce. Po zahajovacím ceremoniálu a uvedení prvního filmu totiž následně proběhne velká party v okolí hotelu Thermal a v ulicích města. Účastníkem této slavnosti se může stát úplně každý. Akce filmové noci pak budou organizovány ve spolupráci s partnery festivalu, mezi které patří i časopis Reflex.

Jednoduchým symbolem – papírovým motýlkem anebo červeným líčením – se z každého, kdo se bude chtít těchto oslav zúčastnit, stane VIP host.

Po skončení zahajovacího filmu se před hotelem Thermal uskuteční speciální megakoncert, na němž vystoupí kapela Lucie. Součástí tohoto zahajovacího programu bude zároveň audiovizuální show performera Vladimíra 518.

Pod širým nebem na Mlýnské kolonádě bude na speciální noční projekci 3. července také promítán celovečerní dokumentární film Filmová lázeň, režiséra Miroslava Janka, který mapuje uplynulé ročníky.

Vyjde také kniha Příběh festivalu, která mapuje jednotlivá období existence této akce. Autorkou je dlouholetá umělecká ředitelka festivalu a dnes jeho umělecká poradkyně Eva Zaoralová.

Na karlovarském festivalu bude i letos udělena Cenu prezidenta tohoto podniku a tu získá herečka Iva Janžurová.

Pokračovat bude také tradice znělek s laureáty nejvyššího ocenění - Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Znělku pro tento ročník přislíbil natočit slavný americký herec, režisér a producent Mel Gibson. Natáčení se uskuteční počátkem května v Los Angeles a jejím autorem a režisérem bude Martin Krejčí.

50. ročník Mezinárodního filmového festivalu také připomene dvě předčasně zesnulé osobnosti amerického filmu, které by letos oslavily významná životní jubilea.

Jednou z nich je významný divadelní a filmový herec 70. let John Cazale (1935 - 1978), který se objevil pouze v pěti snímcích, zato všechny byly nominovány na Oscara a tři z nich cenu akademie pro nejlepší film skutečně získaly. Nezapomenutelný je Cazalův slaboch Fredo Corleone z prvních dvou dílů Coppolovy filmové ságy Kmotr (1972, 1974). Už vážně nemocen završil Cazale svou kariéru proslulým dramatem Lovec jelenů (1978).

Padesátin se letos nedožil ani člen herecké rodiny Chris Penn (1965 - 2006). I pro jeho kariéru byl klíčovou osobou zmíněný Francis Ford Coppola, který mladému adeptovi herectví dal vedlejší roli ve snímku Dravé ryby (1983). Smyslem pro drsný humor nemohl Penn nezapadnout do filmového světa Quentina Tarantina, ať už šlo o kultovní debut Gauneři (1992) či Tonyho Scotta Pravdivá romance (1993), k němuž Tarantino napsal scénář.

Letošní festival ve varech se uskuteční od 3. do 11. července 2015.