Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

V Madridu našli po 400 letech ostatky spisovatele Cervantese, autora Dona Quijota

Ostatky nalezené na konci ledna v kryptě pod jedním z madridských klášterů patří slavnému spisovateli Miguelovi Cervantesovi, autorovi Důmyslného rytíře Don Quijote de la Mancha. S odvoláním na šéfa vědeckého týmu Franciska Etxeberriu o tom dnes informovala agentura AFP.

Pátrání po ostatcích spisovatele zlatého věku španělské literatury zahájila madridská radnice již loni na jaře. Na konci letošního ledna se archeologům podařilo v kryptě klášterního kostela řádu bosých trinitářů v madridské "čtvrti literátů" objevit rakev s iniciály M. C. Kromě kostí autora v ní prý ležely ostatky ještě asi devíti dalších lidí.

"Po analýze veškerých informaci je možné říci, že mezi úlomky, které jsme nalezli v kryptě pod podlahou kostela trinitářů, se nachází ostatky Miguela Cervantese," uvedl dnes Etxeberria na tiskové konferenci.

Některé kostní fragmenty prý patří také spisovatelově ženě. Oddělení Cervantesových kostí od cizích však bude podle vědců velmi složité, protože část z nich je v příliš špatném stavu na to, aby mohla být provedena pečlivá genetická analýza.

Experti dříve uváděli, že v případě nálezu kosterních pozůstatků nebude těžké Cervantesovo tělo identifikovat. Spisovatel byl totiž těžce zraněn v bitvě u Lepanta v roce 1571 a přišel o hybnost v pravé ruce. Forenzní antropologové by ho tak mohli identifikovat podle kostních lézí na zraněné ruce.

Miguel de Cervantes y Saavedra se narodil v univerzitním městě Alcalá de Henares, nedaleko Madridu, poslední roky života ale strávil v umělecké čtvrti hlavního města. Zemřel v chudobě v roce 1616 na cukrovku, když mu bylo 68 let. Jeho nejznámějším dílem je Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, který vyšel ve dvou dílech v letech 1605 a 1615.

Podle zástupce radnice budou Cervantesovy ostatky po průzkumu uloženy "se všemi poctami" zpět na původní místo pod kostelem. Vznikne pro ně prý ale nový sarkofág. V příštím roce by hrobka měla být u příležitosti čtyřstého výročí úmrtí autora vůbec poprvé zpřístupněna veřejnosti.