Vzpomínky na totáč a polibek smrti ze severu

Vzpomínky na totáč a polibek smrti ze severu Zdroj: Archív

Vzpomínky na totáč a polibek smrti ze severu

Sběr kaštanů a léčivých bylin, mastné tácy na umakartových stolech školní jídelny, branné cvičení v pláštěnkách a plynových maskách, sousedé agenti, sousedé disidenti: zábavné, poučné a velkou většinou dobře napsané vzpomínky na předrevoluční dětství. A taky jedno zmizení jedné mámy v Helsinkách, protože severských detektivek není nikdy dost.  

Mé dětství v socialismuMé dětství v socialismu|ArchívJán Simkanič a kol.: Mé dětství v socialismu

Mé dětství v socialismu (vyd. BizBooks) je nostalgická, ale zároveň taky vzdělávací publikace, jejíž šedesátku příspěvků mezi zajímavými osobnostmi české kultury sebral Ján Simkanič, známá to osobnost českého internetu. Daniela Fischerová, Alexandr Mitrofanov, Jan Rejžek, Patrick Zandl, Luděk Staněk, Saša Uhlová, Pavla Horáková, Michal Horáček a další a další vyprávějí příběhy nezdařené emigrace a první menstruace, popisují zlovolné i hodné soušky učitelky, vzpomínají na okupanty i na nedostatkové zboží, vyprávějí o bohulibé činnosti SSM i o skautských oddílech maskovaných za turistický nebo vodácký kroužek, o setkání s režimními prominenty i s lidmi stíhanými stranou. První vydání této knížky poslalo na charitu přes čtvrt milionu, před týdnem vyšel druhý dotisk. Být učitelkou dějepisu na libovolném typu střední školy, zařadím tuhle knihu na seznam doporučené četby.

Moje temné srdceMoje temné srdce|ArchívAntti Tuomainen: Moje temné srdce

Noir detektivek ze severu už bylo a ještě bude – v Česku jich každoročně vyjde několik desítek. Čím je zrovna čtvrtý román třiačtyřicetiletého finského romanopisce (a někdejšího reklamního kreativce) Anttiho Tuomainena zvláštní? Moje temné srdce (v překladu Vladimíra Piskoře vydala Kniha Zlín) vypráví o třiatřicátníkovi, který se rozhodl zjistit, proč mu před dvaceti lety zmizela matka – a při pátrání přijde na kloub několika dalším záhadám a souvislostem. Pod heslem Poznej svého nepřítele se Aleksi Kivi nechává zaměstnat u multimilionáře, jenž má v matčině zmizení pravděpodobně prsty, a zaplete se s jeho dcerou. Hlavní příběhovou linii střídá druhá, vzpomínky na dětství strávené s mámou. Jen několik málo dobře vykreslených postav, přesné dialogy, poutavé popisy prostředí i akcí, úžasný spád a opravdu dobrý styl, a hlavně všudypřítomné napětí, tajemství, temnota. A na konci překvapení.