Americký sniper

Americký sniper Zdroj: americansnipermovie.com

Eastwoodův film Americký sniper láme rekordy – za pár dní získal na tržbách 120 milionů dolarů

Kritici se nijak pochvalně o novém filmu Clinta Eastwooda „Americký sniper“ nevyjadřovali. Jak se ale opět ukázalo, diváci mají svůj vlastní rozum. Film láme (zatím hlavně za Atlantikem) rekordy a jen za prvních pár dní celkem utržil téměř 120 milionů dolarů. Navíc byl minulý týden nominovaný v různých kategoriích na šest Oscarů.

Americký sniper se promítá v USA naplno od 16. ledna (předtím v omezeném počtu kopií od 25. prosince), do těch českých má přijít počátkem března. Přestože k němu byli odborníci skeptičtí, diváci si ho zamilovali. Popisuje totiž příběh hrdinství a odvahy (což Američané u svých vojáků pořád milují) a to vše podle skutečného příběhu.

Christopher Scott Kyle, jehož ve filmu ztvárnil Bradley Cooper, byl na čtyřech bojových misích v Iráku a jeho úkolem bylo odstřelovat nepřátelské bojovníky. Byl nesmírně úspěšný a jeho kolegové mu dali přezdívku Legenda. Od svých nepřátel si ovšem vysloužil jméno Ďábel a byla na něj vypsána vysoká odměna.

Po odchodu z armády napsal velmi úspěšný životopis Americký sniper. A aby byl příběh skutečně hollywoodský, Kyleho paradoxně připravila o život také kulka. Zemřel předloni v přestřelce poblíž Chalk Mountain v Texasu. Jeho vrah čeká na soudní proces.

Kyle se stal pro mnohé Američany symbolem kréda jednotek speciálních sil SEAL, které zní: „Neopustit ani jednoho muže."

Podívejte se na trailer filmu Americký sniper: