Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Hollywood nechce problémy, vzkazují oscarové nominace

Američtí filmoví akademici se zřejmě rozhodli, že letos chtějí pokud možno Oscary milé a rodinné. Nominacím, jež v tradičně svižném tempu oznámili Alfonso Cuarón, Chris Pine a J. J. Abrams a prezidentka Akademie Cheryl B. Isaacsová, dominovaly vlídné tituly: prosadil se Grandhotel Budapešť a Chlapectví, z komplikovanějších děl prošel prakticky jen Birdman. Temná Zmizelá Davida Finchera nebyla hlasujícím po chuti, přiznali jí jediný bod pro titulní hvězdu Rosamundu Pikeovou.

Úspěch Andersonova Grandhotelu (devět nominací) i Linklaterova Chlapectví (šest nominací) nepřekvapil, oba opanovaly nedávné Zlaté glóby, jež bývají nahlíženy jako nápověda pro Oscary. I Iñárritův Birdman, dílem reflexe hereckého řemesla, dílem satira na Hollywood, patřil k největším favoritům – Glóby získal dva a v nominacích si polepšil z glóbových pěti na oscarových devět.

Co naopak jenom málokdo čekal (a v co někteří z nás doufali), je čtyřnásobné uznání pro Whiplash, skromný, leč fenomenální nezávislý snímek bez hvězd, jehož hlavním hrdinou je jazz. Bojovat bude nejen v kategoriích nejlepší střih, scénář a herecký výkon (ďábelský J. K. Simmons), ale i o sošku pro nejlepší film. Spolu s ním a zmíněnou trojicí se v nejprestižnějším seznamu filmového světa ocitl ještě Americký sniper, Kód Enigmy (s rovněž nominovaným Benedictem Cumberbatchem, vyslýchaným v minulém čísle Reflexu), Selma a Teorie všeho, další životopisný snímek, tentokrát o fyzikovi Stephenu Hawkingovi.

Žádný šok nepřipravily ani herecké kategorie, zajímavou volbou lze nazvat snad jen jméno Francouzky Marion Cotillardová, jež má šanci díky ryze evropskému filmu Dva dny, jedna noc. Soupeřkami jí budou zmíněná Rosamund Pikeová, Felicity Jonesová z Teorie všeho, Julianne Mooreová z dramatu Still Alice a Reese Witherspoonová z Divočiny.

Na trofej pro nejlepšího herce v hlavní roli si pak vedle Cumberbatche může myslet Steve Carell z Honu na lišku, Bradley Cooper coby Americký střelec a Eddie Redmayne z Teorie všeho, lze však předpokládat, že je všechny převálcuje chameleón Michael Keaton, alias démonický Birdman.

V kategorii neanglicky mluvených děl se potkají ruský Leviatan, polská Ida, argentinské Divoké historky, jež si velmi oblíbili i čeští diváci, estonsko-gruzínské Mandarínky a francouzsko-mauritánský příběh Timbuktu.

Výsledky semifinálového kola Oscarů lze samozřejmě vysvětlovat mnoha způsoby, nelze si však nepovšimnout nekonfliktní noty nominovaných děl. Když na Glóbech děkovali zástupci Linklaterova Chlapectví, žehnali rodinám a vzývali lásku a pospolitost, což je pro konzervativní akademii jistě mnohem přijatelnější postoj než Fincherovo sarkastické rýpnutí pod pokrytecká žebra americké společnosti. Vlastně je s podivem, že přecitlivělým akademikům nevadil humor Birdmana, jenž si bez skrupulí utahuje z Hollywoodu a jeho posedlosti superhrdiny a ikonami. Rozhřešení nám dá 22. února finálový večer, který už tradičně bude v ČR vysílat kabelová televize HBO.

Přehled hlavních nominací

Film roku (v závorce datum české premiéry)

Americký sniper (5.3.)
Birdman (22.1.)
Chlapectví (už jen DVD)
Grandhotel Budapešť (už jen DVD)
Kód Enigmy (29.1.)
Selma (není zakoupen)
Teorie všeho (26.2.)
Whiplash (29.1.)

Herec v hlavní roli

Steve Carell (Hon na lišku)
Bradley Cooper (Americký sniper)
Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy)
Michael Keaton (Birdman)
Eddie Redmayne (Teorie všeho)

Herečka v hlavní roli

Marion Cotillardová (Dva dny, jedna noc)
Felicity Jonesová (Teorie všeho)
Julianne Mooreová (Still Alice)
Rosamund Pikeová (Zmizelá)
Reese Witherspoonová (Divočina)

Herec ve vedlejší roli

Robert Duvall (Soudce)
Ethan Hawke (Chlapectví)
Edward Norton (Birdman)
Mark Ruffalo (Hon na lišku)
J. K. Simmons (Whiplash)

Herečka ve vedlejší roli

Patricia Arquetteová (Chlapectví)
Laura Dernová (Divočina)
Keira Knightleyová (Kód Enigmy)
Emma Stoneová (Birdman)
Meryl Streepová (Čarovný les)
Režie Alexandro G. Iňárritu (Birdman)
Richard Linklater (Chlapectví)
Bennett Miller (Hon na lišku)
Wes Anderson (Grandhotel Budapešť)
Morten Tyldum (Kód Enigmy)

Animovaný film

Velká šestka
Škatuláci
Jak vycvičit draka 2
Píseň moře
Příběh princezny Kaguyay