Do českých kin jde dlouho očekávaný film o Mojžíšovi - Exodus: Bohové a králové

Do českých kin jde dlouho očekávaný film o Mojžíšovi - Exodus: Bohové a králové Zdroj: Youtube.com

Do českých kin jde dlouho očekávaný film o Mojžíšovi - Exodus: Bohové a králové

Do starověkého Egypta zavede diváky historické drama režiséra Ridleyho Scotta, které natočil v koprodukci Velké Británie, USA a Španělska. Pod názvem Exodus: Bohové a králové, který jde do českých kin ve čtvrtek. Na plátně se objeví Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul, Sigourney Weaverová, Ben Kingsley a John Turturro.

Hrdiny snímku jsou egyptský faraón Ramses a Mojžíš, nalezenec, který se stal legendou. Vyrostli jako bratři, ale stali se z nich nepřátelé, když se Mojžíšovi zjevil "jiný" Bůh a pověřil ho, aby vysvobodil svůj lid z egyptského otroctví a přivedl do zaslíbené země.

Mojžíš úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu statisíců židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do nové domoviny, zažije deset egyptských ran. Rozezlený Bůh totiž sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid zastavit a zničit.

Ridley Scott opět předvedl, jak má vypadat historický velkofilm s působivými bitevními scénami, jehož děj je zároveň neobyčejným lidským příběhem ovládaným základními emocemi - láskou, nenávistí a touhou po moci. Na plátně nejvíc vynikne ve 3D verzi.

Scott má rád velkolepost. "Věděl jsem, co dělat s Gladiátorem - jak ho přivést k životu a cítit jako lidé, kteří v té době žili. V tomto snímku jsem chtěl podobně přivést k životu egyptskou kulturu, ale způsobem, jak to nikdo předtím neudělal," uvedl v distribučních materiálech. Mezi jeho spolupracovníky patřili na Oscara dvakrát nominovaný architekt Arthur Max a držitelka Oscara, kostýmní výtvarnice Janty Yatesová, kteří se podíleli na jeho devíti předchozích filmech, včetně Gladiátora a Promethea. I nyní využili digitální vizuální efekty. Například socha Ramsese se tyčí do výšky 60 metrů; šestina byla skutečná a zbytek vytvořili v počítači.

Na třech filmových lokacích pracovala více než tisícovka členů týmu výtvarníků a stavby. Londýnské ateliéry pojaly interiéry paláců a chrámů egyptské královské rodiny i chatrče otroků. Obrovský exteriér faraónovy residence byl natočen na přilehlém pozemku, kde se realizovaly bojové scény egyptské armády. Venkovní nádrž studia se změnila v Nil, který se zbarví do ruda, jak se krokodýli požírají. Scéna, kde se Rudé moře rozdělí a následně v něm utonou stovky vojáků, vznikla v podvodní nádrži.

Po natáčení v Londýně se výroba přesunula do Almerie ve Španělsku, kde filmaři obsadili pláň v pohoří Sierra Madre. Točila se tam bitva u Kadeše za účasti stovek statistů, kaskadérů, zvířat a vozů, a to pěti kamerami a dvěma štáby. Další lokalitou byl jeden z Kanárských ostrovů v Atlantském oceánu. Náročné byly také kostýmy, na nichž pracovali pracovníci s kovy, střihačky, švadleny, vyšívačky, ševci a šperkaři a barvíři.

Trailer k filmu Exodus: Bohové a králové: