KČ

Zdroj: archiv

Krize a hody: Lidové tradice a americký komiks českého autora

Pětice akčních příběhů z pera nonkonformního scenáristy Aleše Kota nedávno vyšla v českém překladu; uspěla nejdříve za oceánem. Přes oceán času pak čtenáře přenese národopisná publikace představující slovem i obrazem staré tradice, což teď před Vánoci přijde zejména nám hospodyním docela vhod.

KČ|archivAleš Kot (a pět různých kreslířů):Zero: Krize (Kniha 1)

Prvních pět dílů příběhu agenta Edwarda Zeroa nedávno vydalo komiksové nakladatelství Crew. Jde o sci-fi převážně z blízké budoucnosti, plnou akce, násilí a tratolišť krve. Špion, který už si dávno není jistý, zda stojí na té správné straně, na 160 stránkách, v pěti ucelených příbězích ztvárněných pokaždé jiným výtvarníkem, vzpomíná na svoje různé mise – píše se rok 2038 a na křídovém útesu v Doveru mu právě míří bouchačkou na týl kluk asi desetiletý, tedy přesně ve věku, kdy sám Zero poprvé zabil člověka. A pro ty, kteří netuší, kdo je náš člověk v USA: Aleš Kot je osmadvacetiletý český komiksový scenárista, který už pět let žije v New Yorku a prací pro prestižní komiksové nakladatelství Image Comics a Marvelu si zjevně plní svůj americký sen o nezávislosti a svobodě. Nebo tak nějak.

KČ|archivKamila Skopová: Hody půsty masopusty

Už podruhé vydaná kniha etnografky a výtvarnice Kamily Skopové Hody půsty masopusty je takhle před Vánoci cenným průvodcem po oslavách, receptech, ozdobách a hrách našich prapředků. Hodí se však samozřejmě po celý rok; jarem začíná, Třemi králi a posléze masopustem končí. Lidové tradice křesťanského Adventu představuje autorka tuctu folklorem kvetoucích publikací (sama žije v roubence na Vysočině) jako na dlani. Čtenář se dozví, co že je ten „zlatoušek“, kterého uvidí každý, kdo se postí; proč má být na štědrovečerní tabuli na stole devatero jídel; co je štědrovka a co chasa dělávala na svatého Štěpána, jak se připravují peciválky, jahelník, krkonošský houbový kuba, ryba na černo, štěpánská hovězí pečeně nebo muzika (což je pěkně odleželý, hustý ovocný kompot). Vynikající a inspirativní publikace zejména pro ženy kuchyňské a hospodyně šikovné.