Zdroj: ebaumsworld.com

Homer Simpson a jeho ALS Ice Bucket Challenge
Simpsonovi
Marge Simpsonová nafotila dokonce fotografie pro Playboy
Bart Simpson
Simsonovi a Julian Assange
8
Fotogalerie

25 let se Simpsonovými: napište jim!

Měsíc po listopadových událostech na Národní třídě, 17. prosince 1989, zaznamenal svět dvě převratné události. Za prvé: himálajské Království Bhútán přijalo jako první země na světě zákaz kouření. Za druhé: narodila se nejslavnější žlutá rodina, Homer, March, Bart, Líza a Maggie Simpsonovi.

V první epizodě nejdéle vysílané série v amerických dějinách, čítající 561 dílů, podstoupil Bart tetování a Homer přivedl domů čtyřnohého Spasitele. „Nejlepší, nejchytřejší a nejbláznivější počin 90. let,“ psaly tehdy všechny hlavní deníky.

Nejvíc je zaujal zářivě žlutý odstín, jímž Matt Groening, stvořitel Simpsonů, rodinu ze Springfieldu vybarvil. Volba to prý přitom byla zcela pragmatická. „Když při sledování televize přepínáte z programu na program a náhle uvidíte něco žlutého, víte, že to může být jediný pořad — Simpsonovi,“ vysvětlil zpětně Groening.

Tomu se také podařilo do smlouvy s kanálem Fox dostat klíčovou klauzuli, podle níž nesmí televize tvůrcům nijak zasahovat do obsahu. Mimo jiné i tím lze vysvětlit, proč se Simpsonovi stali celosvětovým fenoménem: mohou se vyjadřovat naprosto ke všemu a ke všem, bez skrupulí a také bez časové prodlevy.

Nutno říct, že ne každý je bezvýhradným příznivce osobité rodinky. Už v roce 1990 nazvala tehdejší první dáma Barbara Bushová Simpsonovy „nejstupidnějším seriálem, jaký kdy viděla“. Tvůrci, respektive matka žlutého rodu Marge, si to ovšem nenechala líbit a nakonec si od Bushové vynutili omluvu. Kontroverze vyvolala i postavička Waylona Smitherse, asistenta pana Burnse. Zpočátku byl totiž černý, což se — vzhledem k „podřízenosti jeho společenského statusu“ — nezamlouvalo afroamerické části populace. Nakonec získal „neutrální“ žlutou barvu.

Češi Simpsonovy znají minimálně dvacet let. S českým dabingem se vysílají od ledna 1993, první zmínky o seriálu se ovšem objevily už krátce po roce 1989. Jako jeden z mála zahraničních titulů zvládli Simpsonovi se ctí přechod z jedné televize na druhou (místo ČT ji už skoro pět let vysílá Prima) i změnu na pozici Homerova dabingového alter ega — po Vlastimilu Bedrnovi převzal roli vůdce smečky Vlastimil Zavřel.

Oproti americkému vysílacímu schématu jsme u nás v Česku pozadu. Zatímco v USA už hltají 26. řadu, my finišujeme s pětadvacátou. Posledních šest premiérových epizod nicméně nabídne Prima COOL naráz, a to v první lednový den 2015. Maratón odstartuje tradičně v 18.30.

Co jste možná nevěděli…

Úplně první slovo „vyřčené“ malou Maggie — „daddy“ (taťka) — namluvila Elizabeth Taylorová.

Bartův nejlepší kamarád Milhouse Van Houten má pozoruhodné prostřední jméno — Mussolini.

Číslo, které se objeví na displeji pokladny, když ve znělce naskenují spolu s nákupem i Maggie, nebylo (ostatně jako nic v seriálu) zvoleno náhodně. Původní suma 847 dolarů měla odpovídat částce, již v roce 1989 utratil za dítě průměrný Američan. Následně se údaj upravoval: nově March naúčtují 243,26 dolaru bez Maggie a 486,52 s ní.

Jména Homer, Marge, Líza, Maggie a Patty patří rodičům, sestře a tetě Matta Groeninga.

Televize Fox vlastní práva na seriál Simpsonovi až do roku 2082.

Líze i Homerovi můžete napsat. Lízina e-mailová adresa je smartgirl63_\@yahoo.com, Homerova ChunkyLover53@aol.com. Dokonce vám odpovědí — Homer vás patrně vybídne, abyste mu doručili balík jeho oblíbených piv Duff. Mohli byste, když má ty narozeniny…