Putinova kleptokracie: Komu patří Rusko?

Putinova kleptokracie: Komu patří Rusko? Zdroj: Archív

Putin podle nové knihy jezdil kdysi ilegálně do Španělska. Scházel se tam s oligarchy

Současný ruský prezident Vladimir Putin v 90. letech několikrát ilegálně navštívil na falešné doklady Španělsko a tam se scházel s oligarchy. Tvrdí to nová kniha „Putinova kleptokracie: Komu patří Rusko?“ Tu napsala Karen Dawishaová, odbornice na Rusko a profesorka politických věd na univerzitě Miami ve městě Oxford v americkém státě Ohio.

Podle ní Putin vstupoval ilegálně do Španělska na lodích z Gibraltaru. Po roce 1991, kdy Putin opustil tajnou službu KGB, působil dnešní prezident několik let na radnici v Petrohradě. Měl být podle knihy zapleten do některých obchodů s mnoha zbohatlíky a některé byly „vyřizovány“ na Pyrenejském poloostrově.

Ve Španělsku tehdy působil například i oligarcha Boris Berezovskij, jeden z nejbohatších Rusů, který měl k Putinovi hodně blízko. Pak mezi nimi vypukl konflikt, Berezovskij emigroval v roce 2000 do Velké Británie, kde minulý rok zemřel. Podle některých zdrojů spáchal sebevraždu.

Už v minulosti se objevily ve Španělsku informace, že Putin se mohl v minulosti ve Španělsku scházet nejenom s oligarchy, ale dokonce také s členy mafie.