Občanská válka

Občanská válka Zdroj: archiv

Komiks Marvelu Občanská válka konečně vyšel česky

Ultimátní komiksový komplet. Šedesát zásadních komiksů nakladatelství Marvel, které vydává také u nás nakladatelství Hachette Fascicoli, plní sny všech komiksových fandů. Za přijatelný peníz (i když nedávno jednotlivé díly zdražily ze 199 na 219 Kč) si můžeme v češtině přečíst to nejlepší, co se v marvelovském univerzu odehrálo za posledních třicet let. Jeden z vrcholů série – komiks Občanská válka – vyšel právě nyní. Jeden z nejlepších komiksů v superhrdinském žánru za posledních deset let by neměl promeškat žádný fanoušek.

Každých čtrnáct dní se na novinových stáncích objeví skvělý komiks doslova za hubičku. Konkurence není s to dosáhnout podobné ceny, protože cena práv a podkladů vyžene každou komiksovou knihu minimálně ke čtyřem stovkám. Ovšem zatímco běžná nakladatelství vyrábí něco kolem dvou tisíc výtisků, Hachette vyrábí soutisk pro půl Evropy a také náklady pro Českou republiku jsou mnohonásobně vyšší. Kolik výtisků přesně? Těžko říct. Kolem projektu panuje téměř mystická neinformovanost a vše o kompletu jsou spíše dohady...

Víme tedy jen to, že podklady připravuje nakladatelství Crew, které je Hachettům dodává na klíč. Víme také to, že komiksový komplet prakticky „zabil“ vydávání ostatních komiksů Marvelu u nás. Nakladatelé nejsou schopni konkurovat ceně, a tak zůstává prakticky pouze Ultimate Spider­Man a spol a Comicsové legendy. Obě řady vydává Crew; první obsahuje zánovní příběhy pavoučího muže a X­Menů, druhá naopak odbarvené staré dobré kusy. V legendách vychází nejen Spider- Man a X­Meni, ale také Wolverine a třeba Conan. Ale zpět k Občanské válce.

Celá událost odstartovala v roce 2006 a všem fanouškům bylo jasné, že v rukou drží komiks, který změní od základů pravidla v superhrdinském světě. Schylovalo se k ní přitom docela dlouho. Superhrdinové i superpadouši se v oněch letech činili, civilních obětí přibývalo, navíc i reálná Amerika se po 11. září změnila. Potřeba kontrolovat všechno a všechny ve jménu boje s terorismem musela zasáhnout i komiksy, které reagují na dění v reálném světě velmi svižně odnepaměti.

V případě Občanské války byl pověstnou jiskrou zásah béčkového superhrdinského týmu proti poměrně neznámým superpadouchům. Nic zajímavého, až na to, že superhrdinové pracovali pro televizi a zločin potírali ve jménu vyšší sledovanosti. Prakticky v přímém přenosu tak komiksovým univerzem otřásl výbuch. Superzločinec při útěku srovnal se zemí školu plnou dětí. Stovky nevinných obětí spolu s eskalací podobných incidentů v nedávné minulosti vyhrotil vztah lidí k superhrdinské komunitě a veřejné mínění, silnější než všichni nadlidé světa, žádalo razantní krok.

Tím se stal zákon o registraci superhrdinů. Měli vystoupit z ilegality a stát se vládními zaměstnanci. Pokud tak neučiní do určitého data, stanou se zločinci. Ale proč by neměli chtít? Doba se změnila. Souboje na zadních dvorcích New Yorku byly zajímavé v 70. letech. Dnešek je zcela odlišný. Scenárista Mark Millar trefil do černého. Odstartoval příběh, který svou aktuálností zaujal obrovské množství čtenářů a podle předmluvy českého vydání se stal nejen nejprodávanějším, ale také nejpřekládanějším titulem Marvelu v tomto tisíciletí.

Ptáte se, proč Občanská válka nevyšla před spuštěním komiksového kompletu, zatímco dobrých 25 % komiksů, které obsahuje, už česky existuje? Všichni nakladatelé svorně odpovědí, že vydat pouze hlavní příběh, tedy oněch sedm sešitů, které obsahuje recenzovaná kniha, je sice hezké, ale nedostatečné. Jednalo se o událost, která zasáhla prakticky všechny marvelovské řady. Kromě titulní minisérie Marka Millara se v občanské válce ocitli i všichni ostatní scenáristé, kteří museli reagovat (precizně koordinovaně) na třeskuté události, při kterých je superhrdinská komunita rozdělena čistým řezem někde uprostřed a vržena proti sobě.

Občanská válka tedy zachycuje vývoj na hlavní frontě, ale o tom, co se honí hlavou jednotlivým hrdinům, se fanoušci měli možnost dočíst podrobněji jinde. Díky kompletu a zejména jeho předchozím knihám (Avengers – Rozpad, Klan M, Tajná válka) však nejsou mezery tak citelné, pomáhá i celkové povědomí o komiksových hrdinech, které Češi získali z filmů, které pravidelně přicházejí do kin.

Občanská válka je dnes srozumitelná a nechybí jí potřebný kontext, kvůli kterému se do jejího vydání nikdo nehrnul. Takže ji máme konečně česky a rozhodně stojí za přečtení. Když se proti sobě postaví Iron Man (který se vyslovil pro zákon) a Captain America (jehož totožnost přitom nikdy nebyla tajná, ale zachování inkognita považuje za bytostné právo hrdiny, který má pro její utajení často pádné důvody), musí to stát za to.