Jirka Mádl

Jirka Mádl Zdroj: Reflex

Mádl okouzlil Rusy, ve Varech se představí jako čerstvý laureát

Zatímco většina českých filmařů žijí Karlovými Vary, Jiří Mádl šíří slávu tuzemského filmu za hranicemi. Vedle mnichovského Filmfestu, kde byl jeho režijní debut Pojedeme k moři vybrán do soutěžní sekce, bodoval i v Rusku, odkud si veze Zvláštní cenu. Stal se tak jediným oceněným debutantem přehlídky.

"Jsem naprosto nadšený, jak náš film přijali. Voices je festival zaměřený na debuty a druhé filmy, a tak za mnou pořád někdo chodil, gratuloval a vyptával se, co natočím dalšího,” vzkázal Mádl z Varšavy, kde zrovna přesedal na letadlo do Prahy. Ve čtvrtek by měl dorazit do Varů, ve festivalovém Reflex Pointu si tak v 15 hodin mohou fanoušci udělat selfie s čerstvým laureátem ceny Gorky Film Studio Prize.

Hlavní trofej získal v západoruské Vologdě Still Life Itala Uberta Pasoliniho, synovec Luchina Viscontiho, jenž už má na kontě jednu nominaci na Oscara. Mádla však mnohem víc nadchl polský snímek Life Feels Great. “Nepamatuju si za poslední tři roky lepší film. Překvapilo mě, že dostal ‘jen’ cenu diváků,” říká.

Mádlova křehká reflexe světa viděného očima dítěte zaujala už na nedávném festivalu ve Zlíně, kde zvítězila hned ve dvou kategoriích. Vysoké hodnocení má i na renomovaných filmařsko­fanouškovských serverech jako iMDb nebo Rotten Tomatoes.

Ruská verze plakátu k filmu Pojedeme k mořiRuská verze plakátu k filmu Pojedeme k moři | Reflex