William Friedkin

William Friedkin Zdroj: ČTK

Hvězdou závěru festivalu ve Varech je William Friedkin

Na karlovarský festival přijel v úterý americký filmař William Friedkin, který v závěru přehlídky převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a uvede restaurovanou verzi svého stěžejního titulu Mzda strachu. Společně s ním přijela jeho manželka, přední světová producentka Sherry Lansingová.

Tato původně americká herečka se stala významnou osobností filmového průmyslu. Působila jako generální ředitelka Paramount Pictures a jako prezidentka 20th Century Fox byla první ženou v čele hollywoodského studia. Má svou hvězdu i na známém hollywoodském chodníku slávy.

Velkými jejími produkčními úspěchy byly snímky Osudová přitažlivost, Forrest Gump, Statečné srdce a Titanic. V roce 2005 založila The Sherry Lansing Foundation, která se věnuje osvětě a výzkumu rakoviny.

Friedkinova návštěva Karlových Varů je podle vedení této přehlídky logickým vyvrcholením snah představit 70. léta v zámořské kinematografii, klíčové období, jež ovládala takzvaná generace Nového Hollywoodu. Rodák z Chicaga k jeho ojedinělosti přispěl nejen proslulými snímky Francouzská spojka (1971) a Vymítač ďábla (1973), ale především ve své době kontroverzně přijatým dobrodružným dramatem Mzda strachu (1977).

Už v začátcích kariéry v dokumentární tvorbě pro televizi (například ceněný Lid vs. Paul Crump) prokázal William Friedkin mimořádný talent pro sugestivní filmové vyjadřování, kterým je schopen oslovit široké publikum i kritiky. Do historie filmu se zapsal redefinováním žánrů krimi a hororu. Francouzská spojka a Vymítač ďábla totiž dohromady získaly sedm Oscarů a stejný počet Zlatých glóbů, jejich vliv na dílo řady tvůrců je všeobecně známý.

Za jeden z nejoriginálnějších thrillerů 80. let je pak považován jeho kontroverzní ponor do newyorské sadomasochistické subkultury Na lovu (1980), zatímco akční drama Žít a zemřít v L. A. zaznamenalo úspěch u kritiky, jíž připomnělo Friedkinův veleúspěšný začátek předchozí dekády.

V nedávných letech zaujal hororovým thrillerem Brouk (2006) i černou komedií Zabiják Joe (2011), ve kterých nabídl zajímavé příležitosti hercům Michaelu Shannonovi a Matthewovi McConaugheymu. V předchozích desetiletích zásadně ovlivnil kariéry Gena Hackmana, Roye Scheidera nebo Ala Pacina.