Mel Gibson v Karlových Varech

Mel Gibson v Karlových Varech Zdroj: KVIFF.COM

Postřehy z Karlových Varů: Gibsona ve Varech nikdo nevypískal. “Dýky,” řekl vděčně

Ze všech těch pamfletů, peticí a nenávistných článků, které v posledních dnech komentují účast Mela Gibsona na festivalu v Karlových Varech, mohl člověk lehce nabýt pocit, že se tu o něj vlastně ani nestojí. Stojí. Dokázaly to nadšené davy lemující červený koberec před hotelem Thermal i publikum uvnitř, které na Gibsonovu počest vstalo.

“Když jsem dnes večer viděl všechny ty lidi, které nějakým způsobem ovlivnila moje práce, skoro mě to dojalo. Cítím velkou pokoru a zadostiučinění,” řekl Gibson, když přebíral Křišťálový glóbus za umělecký přínos světové kinematografii.

V uvolněné řeči přiznal, že je po dlouhém letu trochu z formy, ale to, co pro něj Karlovy Vary přichystaly, mu prý za únavu stálo. “Nemohlo se mi dostat příjemnějšího přistání,” smál se Američan, jehož proslavily filmy jako Smrtonosná zbraň, Statečné srdce, ve Varech promítaný Šílený Max či kontroverzně přijaté Umučení Krista. Česky pak poděkoval slovem Díky. “Dyky, říkám to správně? Původně jsem si myslel, že to znamená něco trochu jiného,” pobavil anglisty.

Zahájení 49. ročníku přehlídky se kromě Gibsona zúčastnil i Michael Pitt, herec, jenž se do Varů vrátil po osmi letech, tentokráte se sci-fi Mikea Cahilla I Origins. Pitt je známý například z Hanekeho Funny Games či Vesnice M.  Nighta  Shyamalana, popularitu mimo nezávislou scénu si však vydobyl hlavně rolemi v seriálech Hannibal a  Impérium - Mafie v Atlantic City, kde hraje se svým brooklynským sousedem Stevem Buscemim.

“Brooklyn je neuvěřitelný kout světa. Každý, koho tam potkáte, vás něčím inspiruje. Když svému agentovi zadávám práci, říkám mu, ať přivede kohokoli z Brooklynu a má jistotu, že neodmítnu,” řekl v rozhovoru pro Reflex.

Video placeholde
Mel Gibson v Karlových Varech • Reflex.cz

Tradiční cabanovský ceremoniál, který předcházel úvodní projekci, se letos nesl ve znamení vodních hrátek. Jeviště se proměnilo v deštivou ulici, po níž se v rytmu swingu klouzaly krásky v plavkách a pánové ždímaly mokré kabáty. Když se “vyjasnilo”, přišel moderátor Marek Eben s propracovanou teorií o tom, že podobně vychází i slunce nad naší kinematografií. Narážel přitom na fakt, že vláda nedávno schválila navýšení takzvaných pobídek, díky nimž se zahraničním štábům pracujícím v Česku vrací až dvacet procent částky, jež u nás utratí.

“A že utrácet umí. Těší je totiž, že u nás mohou dělat i to, co je jinde nelegální - například kouřit v restauracích nebo pít alkohol bez toho, že by ho museli skrývat v pytlíku. Taky testují naši kuchyni, což má za následek, že pak musejí utrácet i za naše léky. A za léčivé konopí. To ovšem mění vnímání času, a tak se nakonec zdrží déle než plánovali a utratí ještě víc. Vlastně se u nás mají jako prasátka v žitě z loga letošního festivalu,” žertoval Eben s odkazem na vizuál s prasátky.

Festival poběží až do 12. července, po Gibsonovi se očekává ještě příjezd hereček Fanny Ardantové a Laury Dernové nebo režiséra Williama Friedkina.