Björk

Björk Zdroj: youtube.com

Karlovarský festival uvede v evropské premiéře koncertní film zpěvačky Björk: Biophilia Live

V roce 2011 přišla slavná islandská zpěvačka Björk s projektem Biophilia. Jeho součástí nebyla jen její osmá řadová deska, ale i specifické koncerty, interaktivní aplikace anebo edukativní programy. To vše nyní rozšiřuje ještě koncertní záznam. Ten vznikl na vystoupení v Londýně v sále Alexandra Palace, kde končilo turné k Biophilii, a Björk na něm spolupracovala s režiséry Nickem Fentonem a Peterem Stricklandem.

Slavnostní představení filmu v Karlových Varech doprovodí právě oba tvůrci - Strickland a Fenton.

Nick Fenton je ceněným britským střihačem, v jehož portfoliu najdeme úzkou spolupráci s držitelem Turnerovy ceny Jeremym Dellerem anebo britskou režisérkou Clio Barnardovou. S islandskou kapelou Sigur Rós pracoval na jejích filmech Heima (2007) a Inni (2011), které se už promítaly v minulosti na festivalu ve Varech.

Peter Strickland je autorem dvou mimořádných celovečerních filmů a jedním z nejzajímavějších současných britských tvůrců. Drama Katalin Varga bylo na festivalu Berlinale oceněno Stříbrným medvědem za mimořádný zvukový design, následující Berberian Sound Studio je sofistikovanou, magickou i hravou poctou italským hororům ze 70. let a Strickland za něj mezi jinými oceněními získal British Independent Film Award pro nejlepšího režiséra.

 

Ve filmu Biophilia Live, vyjma jako vždy fascinující Björk, si zahrál i andělský islandský sbor, rakouský perkusionista Manu Delaga a množství neobvyklých nástrojů. Koncert je dokreslován kolážemi tektonických desek, DNA, planety Měsíc, hub a jiných obrazů z oblasti vědy. Výsledný snímek ilustruje skladby a koncepty projektu Biophilia, ale i jiné klasické skladby z dřívějších let jedinečné kariéry Björk.

Představení Biophilia Live za účasti tvůrců proběhne 10. července ve 22,30 ve Velkém sále v karlovarském hotelu Thermal.