Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Progres v architektuře a architektura Progresu

Mimořádné stavby a rekonstrukce, které se u nás po revoluci urodily ve vsích a malých městech, představuje slovem, obrazem a sem tam nějakým tím číslem Petr Volf. Skvělou hudbu rockové legendy Progres pak představovat netřeba – přesto právě vyšla zdařilá biografie brněnské kapely.

archivarchiv|archivPetr Volf:Místa architektonického vz(d)oru

Někdejší redakční kolega Petr Volf, který pro Reflex stále mapuje to nejlepší z české architektury ve zvláštních přílohách Jiné domy, vydal další moc pěknou knihu. Téměř čtyřsetstránková velkoformátová publikace Místa architektonického vz(d)oru (vyd. Architectura), završení projektu Česká architektura mimo centra 1990–2013, sice nemá ideální formát turistického průvodce, ale po vlastech českých se podle ní na výlety jezdí výborně. Představuje totiž architektonické skvosty, které byly v posledních dvou dekádách postaveny (či zrekonstruovány) „na venku“, tedy v obcích, které mají méně než dvacet tisíc obyvatel. Petr Volf se vyhnul rodinným barákům a zaměřil se především na místa „veřejná“ – ze 109 monumentů jmenujme třeba golfový klub Čertovo břemeno v Alenině Lhotě (tato obec čítá pouhých sedm obyvatel s trvalým pobytem!), známou dálniční kapli Smíření u Šlovic, vinařský dům Sonberk – a možná tu najdete i ten hotel, halu, fabriku nebo školku kousek od vašeho domu. Kvalitní barevné snímky, informace zajímavé nejen pro stavaře, v závěru rozhovory se sedmnácti českými architekty, čistá grafika, žádné šetření na papíru nebo tisku. A mimochodem, budete-li se do 6. června potulovat centrem Bratislavy, právě tam se z pražské Galerie Jaroslava Fragnera přemístila výstava, která knihu doprovází – konkrétně do foyer Fakulty architektúry STU na Námestie Slobody.

archivarchiv|archivPetr Gratias, Pavel Váně:V erbu Progres

Na konci 60. let se na česko-moravsko-slovenské hudební scéně zjevil fenomén Progres, jehož spacerocková opera Dialog s vesmírem později vstoupila do dějin jakožto inspirační zdroj mnoha českých skupin od Olympicu po dnešní mladé klubové kapely. Nedávno o brněnských rockových matadorech vyšla u nakladatelství JOTA (v ediční řadě Biografie) moc pěkně udělaná knížka V erbu Progres s podtitulem Kompletní historie legendární artrockové kapely. Na více než 250 stranách zachycují autoři – hudební publicista Petr Gratias a kapelník Progresu 2 Pavel Váně – celou její historii v dobovém kontextu. Kromě rozhovorů se členy skupiny, analýzy jednotlivých alb a komentářů k proměnám hraní a stylu Progresu se fanoušek dočká vzpomínek na socialistický šoubyznys (v 70. letech se členové kapely živili jako nájemní muzikanti v popových formacích) a spousty snímků.