Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Muž, který sázel stromy a miloval Yngveho

Výborný generační román z Norska přináší sex, lásku a rockʼnʼroll, zatímco generace městských zahradníků přináší plné sudy kompostu, pytle zeminy a bedýnky s dvaceti druhy balkónových rajčat.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivMartin Rasper:Urban Gardening: Zahrady ve městě

Zahradničení je momentálně stejně sexy jako farmářské trhy, vaření doma, návštěvy nebo provozování bytové restaurace, případně jako běhání a bikram jóga. Zvláště když se hnojí, kompostuje, a především sklízí ve městě. Knížka Martina Raspera Urban Gardening: Zahrady ve městě (vyd. Dauphin v překladu Zdenky Obrové) ovšem není určena jen yuppíkům, hipsterům a mladým městským levičákům (ano, Rasper pojímá zahradničení docela politicky, ale jeho antikonzumerismus a guerillový boj proti stereotypu čtenáře osvěží). Z dobře strukturované publikace s barevnými fotkami se člověk dozví, jak zahradničit mezi paneláky, co a kdy a jak pěstovat na balkoně, co jsou Schreberovy zahrádky nebo zahrady pro samosklizeň. Kromě receptů pak budou jistě nápomocné i v zadní části knihy shromážděné užitečné webové adresy, a dokonce listář zajímavých českých projektů (kde že stojí nejbližší komunitní kompostér?). Opravdu dobrá a „na svém políčku“ jedinečná knížka pro všechny čtenáře Bioabecedářů, Receptů z farmářského trhu a jiných návodů, jak se dostat zpět „ke kořenům“.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivTore Renberg:Muž, který miloval Yngveho

Skvělý román o dospívání v převratné době samého počátku 90. let – málokdy čtenář narazí na prózu, která nabídne neotřelou lovestory v podání zajímavého vypravěče (je mu sedmnáct, tíhne k levici, jeho kapela nestojí za nic stejně jako jeho táta, jak se aspoň zpočátku zdá), známé kulisy gymnázia, přátelství na život a na smrt, lásku jako trám a překvapivé rozuzlení… Jeden z nejpopulárnějších současných norských spisovatelů Tore Renberg svůj román Muž, který miloval Yngveho (vyd. Doplněk v překladu Kateřiny Krištůfkové) publikoval už před jedenácti lety a jeho hlavního hrdinu Jarleho Kleppa stihl obsadit do dalších čtyř próz. Podle téhle vznikl výborný film, v Česku bohužel k dostání jen na DVD pod názvem Mladí rebelové. Knížka je snad ještě lepší, zejména pro ty, kteří někdy žili muzikou, politikou a anarchií, prožívali svoje mládí na plný pecky a občas si nebyli úplně jistí, jestli jsou na kluky, nebo na holky.