lech

lech Zdroj: CSFD.cz

Největší nefilmovou hvězdou festivalu ve Varech bude polský exprezident Lech Wałęsa

Jedna z nejvýznamnějších světových politických osobností druhé poloviny 20. století, vůdce hnutí Solidarita a pak i prezident Polska, Lech Wałęsa, bude patřit na letošním 49. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, k nejzajímavějším hostům. Wałęsa uvede film, který je o něm samotném – Walesa: Člověk naděje (2013).

„Exprezident Wałęsa osobně uvede světovou premiéru režisérské verze snímku Walesa: Člověk naděje, který natočil legendární Andrzej Wajda,“ řekl dnes Jiří Bartoška, prezident festivalu. Režisérská verze, se liší od té, co byla v kinech, i uvedením scén, které mohou být delší, nebo se vůbec neobjevily. Promítání ve Varech se zúčastní i představitel titulní role Robert Więckiewicz a herečka Agnieszka Grochowska, která hraje Wałęsovu manželku Danutu.

Zda se promítání ve Varech zúčastní i režisér Wajda, není zatím známo, protože o tom rozhodne jeho zdraví. Ale k samotnému filmu, který byl v Polsku kasovním trhákem, říká: „Jsem si dobře vědom, že Walesa je neobtížnější téma, s jakým jsem se během své pětapadesátileté filmové kariéry setkal, nicméně žádný režisér o něm nenatočil film, který by mě uspokojoval, takže jsem zkrátka neměl na vybranou.“ Přitom právě Wajda natočil v roce 1981 film Člověk ze železa, které pojednává o vzniku odborového hnutí Solidarita a tedy i o Lechu Wałęsovi. Tento film byl kdysi v komunistickém Československu zakázán.

Cenu dostane Svěrák i Friedkin

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografie pak v Karlových varech dostane americký režisér William Friedkin, který je známý filmy Francouzská spojka (1971), Vymítač ďábla (1973) a především Mzda strachu (1977). Posledně jmenovaný snímek bude promítán i na festivalu.

Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii obdrží scénárista, autor divadelních her, spisovatel i herec Zdeněk Svěrák. Jeho filmové scénáře byly třikrát nominovány na Oscara. Poprvé to bylo za komedii Vesničko má středisková (1985), následovala Obecná škola (1991) a Kolja (1996). Ten získal v následujícím roce Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Další hlavní události

Dalšími významnými událostmi Mezinárodního filmového festivalu bude představení kompletní filmografie italského filmového klasika Elia Petriho i díla nejuznávanějšího indického režiséra a producenta současnosti, Anuraga Kashyapa.

To, že filmový svět je čím dál více ovlivňován i některými výbornými televizními seriály, dokazuje to, že ve Varech uvedou osm dílů televizního hitu True Detective (česky Temný případ).

Vstupenky pořád za stejnou cenu

49. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se uskuteční od 4. do 12. července. Potěšitelné je, že ceny vstupenek se drží již 14 let na stejné úrovni, což je při rychle vzrůstajících cenách v kinech extrémní případ. Takzvaný „festival pass“, který platí na celou dobu konání festivalu, stojí 1000 korun (můžete si na něj pak vyzvednout denně 3 vstupenky na 3 různá představení). Pro studenty stojí „festival pass“ 700 korun.