Knižní čtvrtek

Knižní čtvrtek Zdroj: Archív

Další Nesbø, dekadentní hry o manželství a nový Urban

Anglická detektivka po česku a ponurá norská detektivka o druhé světové válce, taková je nejnovější nabídka dvou oblíbených autorů, Miloše Urbana a Joa Nesbø. Náročnější čtenář se může začíst do rozkošných her o manželství, jak je na přelomu století sepsal rakouský dekadent Arthur Schnitzler.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivJo Nesbø:Červenka Harry

Hole, zasmušilý alkoholický hrdina detektivek norského bestselleristy Joa Nesbø, má problém. Omylem zastřelil agenta americké tajné služby a je přeřazen na podřadnou práci. Během toho se však zaplete do zajímavého případu pašování zbraní a odhalí zajímavé souvislosti starého válečného případu. Červebnka už kdysi česky vyšla, nyní ji ve své Nesbøovské červené edici vydává Kniha Zlín.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivMiloš Urban:Přišla z moře

Že severské detektivky ho nudí, se dal slyšet český spisovatel Miloš Urban. I on se kdysi ve svých románech topil v krvi, bizarních rituálech a tunách mrtvol, ve svém nejnovějším díle Přišla z moře však vsadil na klasické detektivní vyprávění, zasazené navíc do prostředí staré dobré Anglie. Už u předchozího románu Praga piccola jsme mohli vidět, kterak se Miloš Urban vzdává svých oblíbených bizarních motivů ve prospěch srozumitelnějšího a přímočařejšího vyprávění. Tak je tomu i tentokrát. Že by přední český neodekadent stárnul?

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivArthur Schnitzler:Hry I.

Jednou z nejzáslužnějších aktivit pražského Divadelního ústavu jsou kompletní vydání divadelních her předních světových dramatiků. Po Henriku Ibsenovi, Thomasi Bernhardovi či Tomu Stoppardovi přišel na řadu vynikající rakouský tvůrce Arthur Schnitzler (1862-1931). Jeho dílo můžeme znát nejen z divadel a knihoven, ale i z filmu, podle jeho Snové novely vznikl slavný erotický Kubrickův film Eyes Wide Shut. První svazek Schnitzlerových her obsahuje spíš méně známé tituly, některé se v češtině objevují poprvé: třeba Štvaná zvěř nebo Osamělá cesta. Stále silné čtení, plné na svou dobu radikálních myšlenek, odhaluje s jemným ironickým humorem temné stránky lidské povahy.