Eva Papoušková je nominována na Magnesii Literu za dětskou knížku Kosprd a Telecí

Eva Papoušková je nominována na Magnesii Literu za dětskou knížku Kosprd a Telecí Zdroj: Magnesia Litera - Jakub Hněvkovský

Magnesia Litera 2014: V nominacích spolu soupeří otec a syn i další známá jména mediálního světa

Na letošních nominacích na nejznámější českou literární cenu Magnesia Litera, které byly zveřejněny právě dnes, je na první pohled zvláštní jedna drobnost: třináctý ročník je plný osobností světa médií a knižních nakladatelství.

Tak třeba rodinná dvojice z nejsledovanější kategorie Litera za prózu: redaktor literárního měsíčníku HostJan Němec bude se svým formálně zajímavým románem o fotografu Františku Drtikolovi Dějiny světla soutěžit s otcem, někdejším dlouholetým ředitelem Českého rozhlasu Brno Ludvíkem Němcem a jeho souborem čtyř povídek a jednoho dialogu Láska na cizím hrobě.

Už v populární anketě Kniha roku Lidových novin 2013 pak bodovala kniha ředitele Nakladatelství Academia Jiřího PadevětaPrůvodce protektorátní Prahou, nominovaná na Literu za literaturu faktu; v „lidovém“ žebříčku Lidovek skončila na 5.–8. místě. Hlasující v oné anketě ocenili i prózu Emila Hakla Skutečná událost (2. místo), za niž může oblíbený prozaik, publicista a někdejší redaktor ženských časopisů (!) 8. dubna získat i Literu za prózu. Naopak opomenuti v nominacích zůstali básníci v Knize roku 2013 vyzdvihovaní – vítěz Bohdan Chlíbec a jeho Zimní dvůr, nedávno zemřelý Zbyněk Hejda nebo Petr Borkovec a jeho Milostné básně – i dvě ceněné prózy z per mladých žen, Zázemí Jany Šrámkové a debut dnes již bývalé literární redaktorky Českého rozhlasu Vltava Ivany Myškové Nícení.

Dalším mužem z mediální branže je v nominacích na Literu za poezii Adam Borzič, který je druhým rokem šéfredaktorem literárního obtýdeníku Tvar. Také kurátor, publicista a konzultant grafického Studia Najbrt Michal Nanoru (někdejší šéfredaktor vizionářských popkulturních magazínů Živel a Hype, aktuálně podepsaný třeba pod výstavou momentek v Rudolfinu Only The Good Ones), který spolu s kolegyní Martinou Overstreet, šéfredaktorkou celostátního školního časopisu RedWay, sestavil publikaci o dějinách českého skateboardingu Prkýnka na maso jsme uřízli, nominovanou na Literu za nakladatelský čin. Objevem roku se pak může stát díky své knize Tichý dech (Zápisky českého lékaře z Afriky a Haiti) třeba i chirurg a „lékař bez hranic“ Jan Trachta, jinak též sloupkař týdeníku Respekt.

Nominovaní se představí na čtyřech autorských čteních, která se konají každou středu od 12. března do 2. dubna v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre. V krátkých medailoncích přiblíží autory jako obyčejně i Česká televize. Do letošního ročníku Magnesie Litery pořadatelům přišlo rekordních 349 přihlášek, o 24 více než loni. Z nominací vyberou odborné poroty vítěze, jejichž jména se dozvíme 8. dubna v přímém přenosu ČT.

NOMINACE:

Litera za prózu

Ivan Binar: Jen šmouha po nebi (Torst)

Emil Hakl: Skutečná událost (Argo)

Jan Němec: Dějiny světla (Host)

Ludvík Němec: Láska na cizím hrobě (Druhé město)

Jaroslav Rudiš: Národní třída (Labyrint)

Anna Zonová: Lorenz, zrady (Větrné mlýny)

Litera za poezii

Adam Borzič: Počasí v Evropě (Malvern)

Daniel Hradecký: 64 (Perplex)

Kateřina Rudčenková: Chůze po dunách (fra)

Litera za knihu pro děti a mládež

Ondřej Buddeus, David Böhm: Hlava v hlavě (Labyrint)

Eva Papoušková: Kosprd a Telecí (Albatros)

Eva Prchalová: Cesta svatým Vít-ahem (Meander)

Litera za literaturu faktu

Milena Lenderová: Dcera národa? (Paseka)

Ivan Mrázek: Drahé kameny starověkých civilizací (Masarykova univerzita)

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou (Academia)

Litera za nakladatelský čin

Edice Fototorst (Torst)

Martina Overstreet, Michal Nanoru: Prkýnka na maso jsme uřízli (Yinachi)

Velké dějiny zemí Koruny české (Paseka)

Litera za překladovou knihu

Sergio Álvarez: 35 mrtvých (ze španělštiny přeložila Lada Hazaiová, Host)

Péter Esterházy: Harmonia caelestis (z maďarštiny přeložil Robert Svoboda, Academia)

Jen Lien-kche: Čtyři knihy (z čínštiny přeložila Zuzana Li, Verzone)

DILIA Litera pro objev roku

Jan Trachta: Tichý dech (Paseka)

Tomáš Zahrádka: Dědeček (Meander)

Jonáš Zbořil: Podolí (Host)