Karel Kryl

Karel Kryl Zdroj: Profimedia.cz

Sobotní mši za Karla Kryla doprovodí i jeho písně, zazpívá je Dáša Vokatá

Zádušní mše k 20. výročí úmrtí Karla Kryla, jednoho z nejvýznamnějších českých zpěváků moderní doby, proběhne v sobotu v 18 hodin v bazilice svaté Markéty v břevnovském klášteře v Praze.

Mši bude celebrovat převor kláštera Prokop Siostrzonek a po ní zazpívá několik písní Krylova přítelkyně, známá zpěvačka Dáša Vokatá. Příznivci a přátelé zpěváka si poté ještě na něj zavzpomínají a zazpívají jeho písně v restauraci U Kláštera na Bělohorské třídě.

 

Karel Kryl (1944 - 1994) byl písničkář, básník a grafik, jeden z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu v letech 1968–1989. Během svého exilu v Německu spolupracoval Kryl s opatem břevnovského kláštera Anastázem Opaskem. Ten působil v klášteře Rohr, z něhož učinil místo setkávání osobností českého exilu. Na každoročních setkáváních Kryl zpíval i přednášel. Opasek také celebroval zádušní mši za Karla Kryla v roce 1994. „Prosíme za sebe, abychom měli v sobě alespoň kus jeho statečnosti, jeho smyslu pro právo a spravedlnost a jeho lásku k druhému člověku,“ vyzval veřejnost tehdy Opasek.

V mnichovském exilu Kryl pracoval v Radiu Svobodná Evropa.