České století

České století Zdroj: Česká televize

České století: Neotřelý pohled na krizi roku 1938

V rámci projektu České televize České století, který vytvořila autorská dvojice Pavel Kosatík a Robert Sedláček, uvidíme dnes večer více než hodinové dílo Den po Mnichovu.

Zdálo by se, že o osudových zářijových dnech osmatřicátého roku, našem národním traumatu, už bylo řečeno a napsáno vše. To si autoři nepochybně uvědomovali, a proto ke zpracování přistoupili velmi neortodoxně, bez jakéhokoli ideologického balastu. Jádro tkví v konfliktu mezi generály a vysokými důstojníky odhodlanými bránit Československo za každou cenu a chladně, zato však z hlediska dlouhodobé perspektivy kalkulujícím prezidentem Edvardem Benešem. Nejrozhodnějším Benešovým odpůrcem se stal armádní generál Lev Prchala, velitel IV. armády, mající v případě konfliktu s Německem bránit jižní Moravu, jenž dokonce chtěl kapitulantského prezidenta svrhnout – nakonec nikdy neuskutečněným – vojenským převratem.

Plukovníka Emanuela Moravce, profesora Vysoké školy válečné a známého prvorepublikového vojenského publicistu, publikujícího pod pseudonymem Stanislav Yester, výborně ztvárnil Daniel Landa, jemuž byla tato role napsána doslova na tělo.

Je nutno konstatovat, že zatímco herci ztělesňující vojáky jim jsou dokonce i podobní, o politicích to bohužel říci nelze. Pamětníci, kteří mají ještě před očima Vávrovy Dny zrady, v nichž Beneše mistrovsky zahrál Jiří Pleskot, jenž zachytil i jeho dikci, si jistě neodpustí komparaci.To ovšem nesnižuje záslužnost celého projektu.

Snímek končí svatbou Emanuela Moravce, který po Mnichovu prodělal zázračný obrat a z energického obránce republiky se přeměnil v nejodpornějšího a nejnenáviděnějšího kolaboranta protektorátu, za účasti nacistických pohlavárů. I tak tehdejší, vzrušená doba deformovala charaktery.