Hořící keř

Hořící keř Zdroj: Profimedia.cz

Hořící keř neprošel přes právníky, Oscara si nárokuje nepovedený "Menzel"

Risk prý bývá zisk, vždy to ale neplatí. Přesvědčila se o tom Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), když vyslala do oscarového boje seriál předělaný do podoby celovečerního filmu a doufala, že jí to u právníků v Americe projde. Neprošlo. Jak se ukázalo v noci, Hořící keř diskvalifikovali už v předvýběru. 

To však není jediná špatná zpráva. Tou druhou je, že místo majstrštyku Agnieszky Hollandové budeme reprezentováni jedním z nejnepovedenějších děl sezóny, Donšajny Jiřího Menzela. Těm svěřila ČFTA roli náhradníka pro případ, že by jí sázka na černého koně nevyšla. V době, kdy o tom rozhodovala, nebyli přitom Donšajni ještě ani oficiálně v kinech.

Jaké jsou  jejich šance na zisk nejcennější sošky, lze jen těžko odhadovat. U české kritiky komedie propadla, nedaří se jí ani v kinech, kde ji o za poslední víkend navštívilo 19 tisíc diváků. Na druhou stranu však jméno Jiřího Menzela, oscarového laureáta z roku 1968, v zahraničí stále dobře funguje a velkou váhu má i kladná recenze, kterou si Donšajni vysloužili od renomovaného deníku Variety. Konkurence bude každopádně silná, mezi nominovanými je například opěvovaná Velká nádhera Paola Sorrentina i dánský Lov,  který už má na kontě nominaci na cenu BAFTA.

Zajímavé je, že Češi nebyli jediní, kdo se oscarové soutěži postaral o kontroverzi. Diskuze vyvolala například i volba Číny (nacházíme se ve "skvělé" společnosti), jež oproti očekávání nenominovala favorizovaný snímek Dotek hříchu (Touch of Sin), ale ideologicky přijatelnější Back to 1942. Jia Zhang-ke, režiséra Doteku, přitom vyřadila ze hry zákeřnou intrikou: ačkoli se totiž snímek promítá po světě už od jara, kdy prorazil na festivalu v Cannes, domácí premiéru pro něj státní distribuce naplánovala až na listopad, tedy po uzávěrce oscarových nominací. 

Celkem se letos o trofej pro neanglicky mluvený snímek uchází rekordních 73 titulů, a to i ze států, které se do Oscarů nikdy nepřihlásily. Saudská Arábie přišla s prvním filmem natočeným saudskou ženou, Černá Hora debutuje snímkem Bad Destiny vracejícím se ke konfliktu na Balkáně z devadesátých let. Po půlstoletí se ozval dokonce i Pákistán, když do Států vyslal drama o kamarádech snících o emigraci (Zinda Bhaag).

Společnost HBO Europe, z jejíž produkce pochází Hořící keř, už také vydala oficiální stanovisko ke změně situace. Děkuje v něm ČFTA za odvahu a předesílá, že se nyní hodlá soustředit na další prestižní ocenění včetně Zlatých glóbů a Emmy. Hořící keř tak v nejbližší době představí na speciální projekci pro Asociaci zahraničních novinářů sdružených v Hollywoodu, která Zlaté glóby uděluje. Nominace na ně budou známy v polovině prosince 2013, finále Oscarů připadá na 2. března 2014.