Michael Kocáb

Michael Kocáb Zdroj: Isifa / LN / Hynek Glos

Hrůzova hudba je staromódně uhlazená. Michael Kocáb komentuje hudební a filmové ukázky vybrané Reflexem

Michael Kocáb, hudebník, politik, podnikatel, člen skupiny PRAŽSKÝ VÝBĚR, okomentoval pro Reflex šest aktuálních hudebních a filmových ukázek. Minulý měsíc vyšla reedice jejího nejslavnějšího alba Straka v hrsti, minulý týden ohlásila kapela návrat na koncertní pódia. Comebackové turné by mělo proběhnout na podzim.

 

MICHAL HRŮZA NAMALUJ SVÍTÁNÍ

Singl z nové desky Michala Hrůzy.

 

Michal Hrůza má příjemný hlas a sympatické frázování. Tím mám na mysli výslovnost, rytmus a způsob, jak v písni nakládá s textem. Tím to ale pro mne pomalu končí. Píseň je standardní a jako bych ji slyšel už mnohokrát. Hudební aranžmá ničím nepřekvapí a zvuk je staromódně uhlazený. Věřím, že se to někomu může líbit, ale já jsem orientovaný zcela jinak.

 

 

 

 

JANELLE MONÁE COLD WAR

Ukázka ze zatím jediného, dva roky starého alba americké zpěvačky a performerky Janelle Monáe, jež bude jednou z hvězd festivalu Colours of Ostrava.

 

Když už populární hudba, kterou fakt nemusím, tak alespoň takhle. Má to šmrnc, jede to. Práce s hlasy je vymakaná, zpěvačzpěvačka zpívá výborně, ale její projev je neokázalý a bez sebemenšího afektu. Vypadá skvěle, jenže to je už dnes samozřejmé. Taky se mi líbí klip. Jeden záběr kamery na obličej to celé utáhne. I při deseti klapkách jim to zabralo 30 minut čistého času natáčení. Při třech miliónech přístupů na YouTube tomu říkám efektivní a inovativní přístup k ekonomickému aspektu show-businessu.

 

 

 

 

FAITH NO MORE MIDLIFE CRISIS

Jedna z nejznámějších skladeb kapely Faith No More (z alba Angel Dust z roku 1992), která bude headlinerem letošního ročníku festivalu Rock for People.

 

Tohle už je jiná káva. Skvělá pecka, jež, přestože dvacetiletá, nezestárla ani o minutu. Rocková klasika s nesmírně hutným zvukem, našláplým zpěvem a zvláštním tajemstvím. Teď mne trochu mrzí, že jsem Michala Hrůzu kritizoval. Sám to nemám rád a píše se: „Co nechceš, aby ostatní činili tobě, nečiň ty jim.“

 

 

 

 

PRINCESS CHELSEA THE CIGARETTE DUET

 Ukázka z loňského alba novozélandské zpěvačky Princess Chelsea, jež vystoupí 3. května v pražském klubu Jazz Dock.

 

Protivná předehra. Nudnej klip. Asi se tomu říká „cool“ nebo co. Ale tím to taky pomalu končí. Píseň je originální, přidrzlá. Zpěv zajímavý a mezihra na kytaru, ukulele či co to je odporná. Na jejich koncert do Jazz Docku nepůjdu, ale těm, kteří mají tuto hudbu rádi, ho doporučuji. Nuda to určitě nebude. To na koncert Michala Hrůzy ale zajdu, už jen proto, abych se mu omluvil.

 

 

 

 

Trailer k filmu BYL JSEM PŘI TOM

Film režiséra Hala Ashbyho s Peterem Sellersem v hlavní roli. ČT2 jej uvedla v pátek 27. 4. ve 21.00


Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Na celý život mi některé scény utkvěly v paměti. Peter Sellers jako prostoduchý zahradník šokuje americké VIPáky svými primitivními pravdami a startuje závratnou politickou kariéru. Nakonec odkráčí po vodě do světa, kde nevědomost hříchu nečiní. Je to nejlepší Sellersův film.

 

 

 

 

 

 

Trailer k filmu JOE SATRIANI – SATCHURATED (KONCERT)

Záznam koncertu The Wormhole Tour – v kinech od 21. 4.

 

Tak na tohle se těším a všem rockovým fanouškům doporučuji, aby si fi lm rozhodně nenechali ujít. Joe Satriani je kytarovou superlegendou a jeho virtuózní hra je omračující. Je jedním z korunovaných rockových králů a jen mne mrzí, že ukázka je tak krátká. O filmu zatím nic nevím, ale určitě nás něčím náramně překvapí.