Portrét u vstupu do Lucerny

Portrét u vstupu do Lucerny Zdroj: Kateřina Hejdová

Lucernu poskytl na akci zdarma Havlův bratr Ivan s manželkou
Sál Lucerny bude patřit výhradně těm, kdo chtějí uctít památku Václava Havla svou tvorbou
Večer začíná oficiálně v 17.30 hodin, dorazit by měly i některé významné osobnosti. Které, si organizátoři zatím nechávají pro sebe.
Výčet umělců, kteří se večer v Lucerně představí, čítá více než třicet jmen. A další přibývají.
Na Václavském náměstí stále přibývá svíček
19
Fotogalerie

Pražská Lucerna se rozsvítila jen pro Václava Havla

Přijela Suzanne Vega, aby zazpívala Tom's Diner, Ivan Kral si zahrál s Davidem Kollerem a Jiří Pavlica si posteskl: "Přál bych si, aby všichni byli tak ohleduplní jako lidi tady." Kdo se nedostal dovnitř do velkého sálu Lucerny, mohl sledovat dění v sále na velkoplošné obrazovce ve střední části Václavského náměstí.

 

Včera večer se všech prostorách Paláce Lucerna odehrálo poslední dějství rozloučení s bývalým českým prezidentem. V Lucerně se sešlo na 4 000 lidí, kteří uctili památku Václava Havla podle jeho gusta. Přehlídka žánrů, stylů a uměleckých směrů trvala téměř sedm hodin. Poctu vzdali Václavu Havlovi hudebníci, divadelníci, filmoví tvůrci i fotografové, a to v neformální koláži vystoupení. Večer začal již v 17.30, uváděl jej hudební publicista Jiří Černý.

 

Přiletěl Ivan Král i Suzanne Vega

 

"Nesouhlasím s tvrzením, že sláva zkazí každého. Václava Havla určitě nezkazila. A Ivana Krale taky ne," zněla jedna z úspěšných Černého poznámek během večera. Kdo se z podia Havlově památce poklonil? Garage s Tony Ducháčkem, kteří měli k bujarému veselí stejně daleko jako na začátku večera většina diváků. Atmosféra se uvolňovala jen pomalu. Hodně k tomu přispěly dvě legendy českého undergroundu, jemuž Havel kdysi vládl. Jasná páka s Hudbou Praha diváky svým vystoupením rozhýbaly a rozkomunikovaly.

 

 

Pozadu nezůstal David Koller, který si zahrál a zazpíval s Ivanem Kralem Ameriku. Dorazily i slovenské kapely Bez ladu a skladu a Živé kvety,  Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou, chybět nemohli The Plastic People of the Universe, Tata Bojs, Velvet Underground Revival Band, Tonya Graves, Matěj Ruppert a Ondřej Brousek. Z Ameriky přijela také Suzanne Vega, společně vystoupili Radim Hladík s Vladimírem Mišíkem, aby mistrovsky "vystřihli" Láska je jako večernice.

 

 

V pasáží se rozezněla Horňácká cimbálová muzika, v kině Lucerna odehrálo Divadlo na Tahu Zahradní slavnost v režii Andreje Kroba, Buchty a loutky inscenovaly Horský hotel a Divadlo Na Provázku Havlovu hru Prase. V kině si diváci mohli vychutnat dokumenty o Václavu Havlovi: Prezident Václav Havel, Havel na Hrad, Americká pocta Václavu Havlovi z newyorské katedrály svatého Jana.

 

V kavárně kina a přilehlých prostorách pak dostali možnost vystavovat tři Havlovi dvorní fotografové - Bohdan Holomíček, Tomki Němec a Oldřich Škácha. Akci přenášela Česká televize, na budově Národního muzea byla vyvěšena obří fotografie Václava Havla. Stejně tak se portrét porevoluční hlavy státu v nadživotní velikosti objevil na průčelí budovy pražského Hlavního nádraží.