Marta Kubišová a Iva Janžurová

Marta Kubišová a Iva Janžurová Zdroj: archiv Blesku

Setkání z roku 1967 Marta Kubišová, Karel Gott a Alexander Dubček
Osudný polibek s Dubčekem
Marta Kubišová
Marta Kubišová, Iva Janžurová a Eva Holubová
Marta: Letní scéna Musea Kampa uvádí recitál o výjimečné Martě Kubišové s Berenikou Kohoutovou a alternující Hanou Holišovou v hlavní roli.
16
Fotogalerie

Janžurová, Koller, Langerová a další: Co pro ně znamená Marta Kubišová?

Marta Kubišová dnes slaví 80. narozeniny a o dva dny později (3. listopadu) se na její počest bude v pražské Lucerně konat Koncert pro Martu. Co znamená Marta Kubišová pro Bereniku Kohoutovou a Hanu Holišovou, které ji hrají v divadelním recitálu Marta? Co pro zpěváka Michala Prokopa nebo producenta Martina Ledvinu? Zeptali jsme se.  

Iva Janžurová

Herečka, host pražského večera pořadu Marty Kubišové Noc s legendou 

Ačkoli jsme s Martou neprožily mnoho společných chvil, naše setkání při natáčení písniček pro seriál Píseň pro Rudolfa III. z roku 1967 pro mne nastartovalo docela důležitý vztah.

Zpočátku jsem jen občas sledovala s obdivem Martin pěvecký projev, ale šedesátý osmý rok nás svedl k několika společným protestním krokům proti okupaci: ve třech, ještě s Jiřím Hrzánem, jsme natočily krátký díl písniček „Běž domů, Ivane“, vystoupily v relaci ilegálního televizního vysílání a podnikly ono přímé vyznání sympatií a podpory Alexanderu Dubčekovi pro filmový týdeník, kde Marta vytrousila ten přívěšek, dárek pro hrdinu zamýšlené obrody socialismu. 

Brzy na to nám to spočítali. 

Navíc každé z nás spočítali i pár sólo akcí, samozřejmě. U Marty to byla Modlitba: mně, když jsem si šla stěžovat, že mi zakazují práci a vyslovila i žádost, aby Martě dovolili zpívat, řekli, že to je vyloučeno. Vždyť Modlitba se prý stala hymnou všeho protisocialistického a protisovětského!

Další roky jsem s obdivem sledovala Martin osud. Její sílu oželet všechny ztráty v oblasti profese, tak zdařile započaté. Také jsem nepodepsala žádnou omluvu „pomýlenosti“: teprve po revoluci mi můj muž se smíchem sdělil, jak padělal můj podpis na Antichartě, na archu předloženém ve Vinohradském divadle všem, kteří se nedostavili do Národního.  

Kličkovala jsem po celou tu nekonečnou dobu mnoha zákazy a omezováními, ovšem na rozdíl od Marty jsem se chtěla, i za cenu jistých šrámů, prodrat tím trnitým terénem ponižování a tak docela neztratit milovanou práci. 

Marta, kdykoliv její nekompromisnost při dnešních setkáních, veřejných i soukromých, vyzdvihuji, moje slova uznání odmítá a snaží se je shazovat. Je to pořád hrdý, silný člověk. Obdivuhodný!

Berenika Kohoutová

Herečka a zpěvačka, představitelka titulní role v divadelním recitálu Marta na Letní scéně Musea Kampa

Marta Kubišová je pro mě fenomén, obdivovala jsem ji ještě dávno před tím, než jsem začala zkoušet představení o ní. Být na chvíli Martou mě naučilo občas se zastavit a v klidu si srovnat priority. Říct si, kdo jsem a co chci. Zabývám se opravdu daleko menšími problémy, než se kterými se potýkala ona. Ale i tak je dobrý se občas zeptat sama sebe, jestli to, co se právě chystám udělat, je opravdu to správný. Marta je prostě taková klidná síla.

Aneta Langerová

Zpěvačka, jedna z interpretek Koncertu pro Martu

Marta je výjimečná a dobrosrdečná žena, která přeje druhým to, po čem sami touží. Při jejím zpěvu člověku naskočí husí kůže, ať už zpívá melancholickou píseň, či píseň veselou. Její autentický přednes a barva hlasu jako by vycházely z jejího nejhlubšího nitra, a to zcela přirozeně. Jako by se zastavil svět a přítomnost se naplnila laskavostí. To je obrovský dar, kterým nás Marta Kubišová obdarovává celý svůj život.

Michal Prokop

Zpěvák

Když jsem v roce 1967 začínal, byl jsem ortodoxní vyznavač rhythm and blues. Zpívat česky pro mě tehdy vůbec nepřipadalo v úvahu a popinou jsem hluboce pohrdal. S jedinou výjimkou: tou byla Marta Kubišová. Při jejím zpěvu mi běhal mráz po zádech podobně jako u poslechu mých amerických idolů. Tehdy jsem nemohl tušit, že se z ní stane národní ikona, která dokáže noblesně vzdorovat normalizačním poměrům, že bude dvaadvacet let poté zpívat statisícovým davům národní hymnu a že Modlitba pro Martu se stane symbolem listopadové revoluce. Bylo pro mě velkou ctí, že jsem mohl být jejím hostem na koncertě v Lucerně, když se konečně mohla vrátit na jeviště. Tohle všechno jsem jí ale mohl říct až mnohem později, když jsem ji pozval do televizních Krásnejch ztrát. Tak Marti: Hodně štěstí a zdraví ti přeje tvůj věrný obdivovatel!

Hana Holišová

Herečka a zpěvačka, představitelka titulní role v divadelním recitálu Marta na Letní scéně Musea Kampa

Naučila jsem se od Marty Kubišové spoustu krásných písniček, jako třeba Já tu s tváří neměnnou, která, myslím, vystihuje vše. Z té mám husí kůži pokaždé, když ji zpívám. Opět jsem se ujistila v tom, jak moc mi imponují lidi, kteří zůstanou sami sebou za všech okolností. A když jsem v průběhu zkoušek hledala sílu pro svou postavu, pro roli Marty, pomohlo mi to najít určitý druh síly i pro mě samotnou. A taky jsem se ve svých dvaačtyřiceti díky ní naučila kouřit!

Martin Ledvina

Hudební producent, mimo jiné skupiny Jelen, která bude vystupovat na Koncertu pro Martu

Když jsem byl malej, Martiny Songy a balady byla jednou ze dvou audiokazet, které jsme doma měli. Ta druhá byla bestofka The Beatles. Tito dva interpreti jsou hluboce zakořeněni v mé hudební DNA a každá moje produkce je jimi do dnes výrazně obvlivněna. Děkuji tímto Martě za celoživotní inspiraci.

David Koller

Zpěvák, skladatel a bubeník, jeden z interpretů Koncertu pro Martu

Nejvíc sexy zpěvačka, co jsem kdy jako kluk viděl a slyšel! Byla pochopitelně zakázaná, takže pak zmizela, ale to, že vytrvala ve svých postojích, zatímco její kolegové podepisovali Antichartu, je taky sexy. Co mě ale šokovalo, že její – dle mého nasazený – manžel na ni donášel a byl konfidentem StB. To mi přijde neuvěřitelně podlé. To by byl biják!