Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more filmařům, kteří si po sobě neuklidí píseček

Pláž (2000) byl mimo jiné film o tom, že když na nějaké fajn místo přijde moc lidí, všechno pěkné se pokazí. Filmaři ho natočili na fajn místě v Thajsku, kde po sobě nechali tak trochu nepořádek – a pak tak v souvislosti s tím filmem přišlo moc lidí a všechno pěkné se pokazilo. Ještě že teď thajský nejvyšší soud zjednal aspoň nějakou nápravu. Pobavil nás taky virvál kolem jedné výtvarné soutěže a roztesknil výhled na pátou řadu seriálu Koruna.

Vojtěch Rynda: Thajská vláda a studio 20th Century Fox musejí napravit škody na životním prostředí v zátoce Maya Bay na ostrůvku Ko Phi Phi Le. Právě tam se kdysi natáčel film Pláž (2000) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Studio pláž poničilo, a navíc na ni „navedlo“ davy turistů. Případů těžkých ekologických dopadů natáčení je však spousta. Zrovna DiCaprio, který se prezentuje jako ochránce přírody, by mohl vyprávět třeba o výrobě snímku REVENANT Zmrtvýchvstání

Jan Škoda: Soutěž výtvarného umění v USA vyhrál herní návrhář s obrazem, který nechal vytvořit umělou inteligencí. Porota si ničeho nevšimla. Z ohlasů v médiích to ale vypadalo, jako by šlo o skandál, kterým umělecká komunita žije. Ona soutěž se však koná jako doplněk akce, kde se ukazuje dobytek a kde si davy užívají rodeo. Takže to je, jako kdyby umělá inteligence vyhrála výtvarnou soutěž na Zemi živitelce. Jo, a ten obraz je odporný kýč.

Veronika Bednářová: V průběhu čtyř sérií seriálu Koruna hrály královnu Alžbětu II. Claire Foyová a Olivia Colmanová; Imelda Stauntonová (známá z Harryho Pot­tera) se pak představí v sérii páté, kterou Netflix odpremiéruje letos v listopadu. Děj se bude točit kolem zpackaného manželství a rozvodu prince Charlese i smrti princezny Diany… Vlastně se na to ani netěším. Z dnešního pohledu se to zdá jen jako otevírání starých ran.

Never more ničení přírody filmovým průmyslem.