Hudební génius zůstal, ale v textech se Van Morrison na dnešní dobu zlobí až moc návodně

Hudební génius zůstal, ale v textech se Van Morrison na dnešní dobu zlobí až moc návodně Zdroj: Matt Cardy / Getty Images

Soul proti krmivu pro masy. Van Morrison se na dnešní dobu zlobí až moc návodně

Van Morrison v roce 2022, to je brzy sedmasedmdesátiletý severoirský bručoun, naštvaný na velkou část společnosti. Jeho muzice, té energické, swingující, bluesující kutálce z belfastské hospody, to kupodivu neublížilo. Jen se člověk nesmí zaseknout na zpěvákových názorech. Protože ať už v otázce aktuálních světových událostí stojíme na kterékoli straně, strejda Van se s tím nemaže. Vyloží nám, jak to všechno bylo, je a bude – zprudka, po lopatě, diskuse se nekoná. Tedy určitě ne na jeho novém, převelice angažovaném albu What’s It Gonna Take?

Už od začátku pandemie, a zejména v době lockdownu, patřil Morrison k nejhlasitějším odpůrcům vakcinace, nouzového stavu, zákazu živého hraní… Spolu s dalším zarytým antivaxerem Erikem Claptonem natočil singl Stand and Deliver s textem, v němž se praví: „Dovolujete jim, aby na vás pouštěli hrůzu, ale nic z toho, co vám tvrdí, není pravda. Chcete být svobodní, nebo otroci?“ Vloni přišel s albem Latest Record Project, Volume 1, jež bylo navzdory snaze nabouchat lidstvu do hlavy, že se chová jako stádo, vlastně ohromně zábavné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!