Red Skull

Red Skull Zdroj: Marvel

Captain America vs Jordan Peterson: Z akademika udělal SuperHitlera

V posledním díle komiksového kapitána Ameriky se objevuje jeho nacistický arcizáporák Red Skull jako alt-right youtuber, který se snaží radikalizovat mladé americké muže. A jeho názory se v mnoha shodují s teoriemi oblíbeného konzervativního akademika Jordana Petersona. Tomu se to pochopitelně nelíbí, ale všechny kouty internetu se shodují na jednom – takhle veselo kolem Captaina dlouho nebylo.

Až do uvedení Avengerů tady v Česku nikdo Captaina Americu nikdo rád neměl. Z jednoho prostého důvodu. Spousta lidí tady nemá ráda Ameriku. A pak nám taky unikly desítky let vývoje v západním světě, unikla nám skutečnost, že Cap má se Spojenými státy společného asi tolik, co Demokratická republika Kongo a demokracie. Jenom název.

Na marvelovském filmovém univerzu je to ostatně hezky vidět. Tu opravdovou korporátní kapitalistickou Ameriku v něm představuje Tony Stark AKA Iron Man. Steve Rogers, tedy Captain America, představuje to, co by Amerika chtěla být. Ideál. Takovou tu Ameriku prezidenta Bartleta ze seriálu West Wing. 

Ostatně v minulosti byl Captain několikrát použit komiksovými tvůrci jako forma protestu proti jednání vlády. Během války ve Vietnamu třeba Steve Rogers kompletně odložil identitu Kapitána Ameriky a stal se z něj Nomad. Během Trumpovy vlády zase autoři rádi používali jeho nacistického arcizáporáka Red Skulla jako hlásnou troubu pro pozměněné nafouknuté trumpovské tweet-fráze. 

A teď se Cap proti nečemu vymezuje zase. Tentokrát se komiksoví autoři vyhrazují proti kanadskému konzervativnímu akademikovi Jordanu Petersonovi.

Doktor Jordan “Red Skull” Peterson

Peterson je vynikající řečník, evidentně je to velmi vzdělaný a inteligentní muž a řada jeho názorů musí brnkat na nějakou hluboko zastrčenou strunu téměř každého muže. Jako psycholog razí teorii osobní odpovědnosti a během své praxe bezpochyby pomohl spoustě lidem. Ale před nějakými pěti šesti lety začal vystupovat proti politické korektnosti a genderovým aktivistům a pod přívalem nebývalé pozornosti se… tak trochu utopil sám v sobě. Respektive nejdřív se utopil v sobě a potom v lécích na předpis. 

Takzvaný “intelektuální darkweb” si ho vyvolil jako svého šampiona-filozofa, takže ho nakonec dostrkali až k debatě se Slavojem Žižekem, což bylo od společnosti trochu nefér, protože zatímco Žižek je filozof, Peterson je primárně pořád life coach. Vynikající life coach, ne jako Petr Ludwig. Ale pořád jenom life coach. 

Z konzervativního profesora, se kterým mohla druhá strana politické barikády normálně mluvit, se tak stal meme generátor o humrech, uklizených místnostech a maskulinitě. A ano, v krajním případě mohly jeho proslovy a teorie řadu mladých a naštvaných mužů radikalizovat. Nakolik je to jeho vina, to je na debatu. 

SuperHitler

Důležité je podotknout, že Peterson je cool chlápek. Ostatně proto ho tolik lidí miluje. A proto podobné situace zvládá lépe než devadesát procent levičáků. Takže už se na jeho Twitteru několik dní hromadí memes, kde filmový nebo comicsový Red Skull udílí rady od Petersona. Dokonce už stihl vzniknout LobsterMan, Humří muž. Abyste chápali, Peterson se proslavil hlavně svou knihou 12 pravidel života, ve které popisuje hierarchii mezi humry a odvozuje z ní jakousi hierarchální univerzálnost. V podstatě se se svými fanoušky už několik dní plácají po zádech nad tím, jak je supercool být komiksový záporák.

Ale tohle sebeutvrzování uvnitř vlastní bubliny je přesně to, co Ta-Nehisi Coates, autor posledního vydání Captaina Ameriky, kritizuje. Jenomže, jestli jsou konzervativní intelektuálové k něčemu ještě slepější než k chudým lidem, tak k ironii. Na druhou stranu, Peterson rozhodně není SuperHitler, ale Marvel ho z něj teď tak trochu udělal. Můžu vám v podstatě garantovat, že právě v tuto chvíli se Red Skull stává novým oblíbeným symbolem mladých konzervativců a Ben Shapiro si ho vyšívá na jarmulku. 

Ze sporu tak vítězně nevyjde nikdo. Kromě nás ostatních, kterým jde jen o memes.