Modrá Crew #15, Okko: Cyklus země

Modrá Crew #15, Okko: Cyklus země Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Píše se rok 1108 a velké klany pajanského císařství nelítostně bojují o moc.
Okkova cesta je nebezpečná, protivníci smrtící a prastaré síly se dožadují krvavých obětí.
Okko a jeho společníci, maskovaný Noburo, opilý mnich Nošin a mladý Tikku, se vydávají na pouť po sedmi klášterech, aby odhalili skryté tajemství Zakázané knihovny.
Ukázka z komiksu Okko: Cyklus země
Ukázka z komiksu Okko: Cyklus země
6
Fotogalerie

Japonští lovci démonů na klášterní exkurzi

Modrá Crew je projekt, který se zaměřuje na zajímavé evropské komiksy; nakladatelství Crew se v něm snaží zvyšovat zájem a povědomí českých čtenářů o francouzské produkci. Teď se po několika letech vrací k fantasy sérii Okko zasazené do prostředí alternativního Japonska.

Modrou Crew čekají změny. Prozatím si čtenáři mohli volit, jaký další komiks v edici vyjde. Fungovalo to tak čtyři roky, ale situace na trhu se proměňuje, a navíc zájem o hlasování byl podle nakladatele čím dál menší. Evropský komiks je totiž na trhu ve srovnání s americkými superhrdinskými bouchači stále Popelkou a evidentně ještě nějakou dobu potrvá, než dojde ke zrovnoprávnění. Zároveň se objevili další nakladatelé, kteří se věnují francouzským komiksům, takže prozatím nepříliš početné publikum je poměrně saturováno.

Princip hlasování je navíc administrativně náročný (zejména co se týče zajišťování práv), takže nadále bude nakladatelství Crew vybírat tituly bez poradního hlasu čtenářů.

Vzhůru do fantasy Japonska

Ale teď vyšlo Okko – Cyklus země, třetí a čtvrté album komiksu pro milovníky japonských reálií. Příběhy zasazené do Japonska jsou ve Francii poměrně populární. Okko zaujme na první pohled kresbou malíře, animátora a v tomto případě také scenáristy, jenž si říká Hub. Nevybočuje sice příliš z francouzského mainstreamu, ale kreslení japonských reálií jej evidentně baví a jeho kresba má švih.

Po našlapaném prvním dílu (který česky vyšel v roce 2017) je linka příběhu trochu zklamáním. Skupina poutníků pod vedením rónina Okka se připlete k zabití krajně podezřelého muže, podle jehož posledních slov mají najít Secuku Bašimon (ať je to, kdo chce). Bez zjevného důvodu se ona poslední slova Okko rozhodne poslechnout – možná proto, že ve vzduchu je zlá magie a prapodivný havraní řád, který muže zavraždil, by mohl značit nebezpečí.

My vánicí jsme bloudili…

Zbytek příběhu se odehrává za bloudění po místních horách, v nichž sídlí řada klášterů, které je potřeba navštívit, aby se Okko dobral pravdy o havranech. Ke slovu přijdou nejen meče, ale také pořádná nekromancie – okořenit příběh se Hubovi daří dobře. Jenže co naplat – obrazit v neustálém sněžení tolik klášterů je vyčerpávající nejen pro hrdiny komiksu, ale také pro čtenáře. Celé to po čase začne připomínat školní exkurzi, a to pak nepomůže ani pozorování krásné nahé ženy v termálním prameni.

Když se konečně podaří vypátrat odpadlickou sektu – její geneze patří k lepším Hubovým nápadům – oddechnete si nejen proto, že nebezpečí pro celou zemi je úspěšně zažehnáno, ale také budete mít radost, že už nebudete s hrdiny muset do dalšího kláštera.

Uvidíme, zda se někdy dočkáme dokončení série. Jsme totiž přesně v polovině, a i když jde o ukončené příběhy, nebylo by špatné mít k dispozici všech osm francouzských alb. Oddechový čas si autor právě vybral, takže se dá předpokládat, že v cyklech vzduchu a ohně naváže na razanci prvního dílu.