Josef Šebánek

Josef Šebánek Zdroj: Reprofoto youtube.com

Josef Šebánek
Josef Šebánek
Josef Šebánek
Josef Šebánek
Josef Šebánek
6
Fotogalerie

„Ludvo, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak si u mě mrtvej muž.“ Před 105 lety se narodil herec Josef Šebánek

Nedokázal si zapamatovat text a věčně rozptyloval herce svými legráckami, i přesto natočil Josef Šebánek dva filmy s oscarovým režisérem Milošem Formanem. Do srdcí diváků se ale zapsal jako nesmrtelný děda Homolka ve slavné trilogii Jaroslava Papouška. Přitom chybělo málo a Šebánkův talent by zůstal zcela neobjeven. Patrně nejznámější český neherec se narodil 22. července 1915.

Šebánkovy začátky vůbec nepřipomínaly herecké prostředí. Budoucí děda Homolka vyrůstal v rodině elektrikáře. Nakonec se přestěhoval do Prahy, kde se vyučil automechanikem. Josef Šebánek však u tohoto zaměstnání nezůstal, v jeho životopise bychom našli několik dalších prací. Živil se například jako taxikář či vorař.

Osudové setkání

Po druhé světové válce si zřídil autodopravu, podnikat vydržel pouhé tři roky, poté Československo zasáhla vlna znárodňování. Od komunistického převratu byl zaměstnán v podniku Konstruktiva. Zlom nastal v 60. letech, kdy se seznámil s Miroslavem Ondříčkem. Formanův dvorní kameraman se s ním setkal při hledání ideálního bytu do filmu. Ondříček za budoucím (ne)hercem zamířil na doporučení své manželky, byla totiž Šebánkovou neteří.

Filmaře zaujalo, s jakou lehkostí dokázal Šebánek hovořit, rovněž byl okouzlen výrazy a příběhy, které zněly z jeho úst. První role přišla v roce 1965 ve snímku Lásky jedné plavovlásky. Bývalý automechanik účinkování ve filmu zprvu odmítal. Měl strach z toho, že se nenaučí text. Tento fakt vynahrazoval skvělou improvizací, kterou předvedl ve svém prvním filmu.

Miloš Forman si bodrého tatíka, který měl prakticky vždy cigaretu v ruce, oblíbil. O dva roky později jej obsadil do svého kultovního snímku Hoří, má panenko. Film, jenž byl v roce 1968 zakázán, se dokonce objevil v nominaci na Oscara v kategorii za nejlepší cizojazyčný film. Josef Šebánek si ve Formanově díle střihl roli jednoho z hasičů.

Smutný konec veselého herce

Na snímku se podílel také režisér Jaroslav Papoušek, který později Šebánka proslavil. Rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy začal natáčet první díl trilogie o rodině Homolkových. Úvodní snímek nese název Ecce homo Homolka, herec v něm vytvořil manželský pár s Marií Motlovou, která před kamerou debutovala.

Šebánek údajně nehrál podle scénáře, ale improvizoval. Režisér Papoušek měl strach, aby nezaznělo něco nepatřičného, ale děda Homolka se udržel. Náhodně vznikla dnes už legendární scéna, ve které je popisován útok Sparty. „Ti by rozkopali Real Madrid, no prostě všecko,“ energicky vypráví v bílém nátělníku.

Na úspěšný díl navázaly další dva snímky. Především do posledního musel Papoušek Šebánka přemlouvat, protože herec měl v té době zdravotní komplikace. I přesto se vypravil na hory, kdy dokonce nazul lyže. Poté se umný vypravěč objevil ještě v jednom filmu, následně pověsil svou hereckou kariéru na hřebík.

Rodák z Podskalí u Písku si v závěru života nechal narůst vousy a výrazně zhubl. Trápily ho četné zdravotní problémy, jako například cukrovka, otok dolních končetin či nádor v močovém měchýři. Autor mnoha filmových hlášek odešel 13. března 1977 v 61 letech. I přestože od jeho smrti uběhlo 40 let, filmy s ním jsou stále oblíbené.