Kapela Mňága a Žďorp zkouší na střeše

Kapela Mňága a Žďorp zkouší na střeše Zdroj: Josef Bosák / Mall.tv

Jsme poslední kapela, která nehrála na střeše. Teď je ideální čas to změnit, říká Petr Fiala z Mňágy a Žďorp

Hrajeme, tedy jsme, by mohla znít parafráze Descartova výroku v podání skupiny Mňága a Žďorp. Po třiatřiceti letech na scéně a čtyřech víkendových online přenosech ze zkušebny připravuje pro své fanoušky další překvapení. „Jsme poslední kapela, která ještě na střeše nehrála,“ říká s nadsázkou zpěvák Petr Fiala o plánovaném Very spešl koncertu z 11. patra, který se uskuteční v sobotu 18. dubna od 19:00 a živě ho bude v rámci série #kulturažije vysílat internetová televize Mall.tv, sledovat ho můžete i na Facebooku Reflexu. Ze které valašskomeziříčské budovy hity jako Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo, I cesta může být cíl nebo Písnička pro tebe zazní, vyjde najevo z postupného odhalování indicií na Facebooku skupiny.

Kapelu Mňága a Žďorp čeká první koncertování na střeše, které před více než půlstoletím zpopularizovali The Beatles a od té doby si ho vyzkoušel už kde kdo. „Sérii #kulturažije jsme spustili před měsícem a doteď se prostřednictvím dárcovské platformy Donio podařilo na podporu umělců nebo jimi zvolených organizací vybrat skoro pět milionů korun. Mňágu jsme do ní přizvali po jejím prvním online koncertu ze zkušebny. Od té doby hrají na Mall.tv každý sobotní večer a je to skvělá spolupráce,“ říká kreativní producent internetové televize Milan Kuchynka.  „Minulý týden přišli kolegové s nápadem, že příště bychom to mohli ještě vylepšit a vytáhnout kluky s nástroji ven, na místo, odkud budou hrát pro celý Valmez, lidem do oken. Slovo dalo slovo a výsledek uvidí diváci v sobotu 18. dubna od sedmi večer na Mall.tv.“

Šestice muzikantů není jedinou, která si zahraje na otevřeném prostranství před kamerami Mall.tv. V následujících týdnech se k nim připojí další interpreti, internetová televize totiž odvysílá vybrané koncerty iniciativy Hrajeme do oken. V rámci ní může na stejnojmenné webu kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Z balkonů, lodžií nebo zpoza záclon tak bude možné přihlížet hudební produkci zpěvaček Katarzie a Terezy Černochové, kapely The Brownies, písničkáře Jana Buriana a dalších. 

„Věříme, že to bude velká pecka pro všechny,“ říká Kuchynka, který zároveň zdůrazňuje, že všechna vystoupení budou probíhat s ohledem na aktuální situaci a všechna bezpečnostní nařízení.