Video placeholde
Martin Dejdar a syn
Martin Dejdar s manželkou
Martin Dejdar s dcerou
Herec Martin Dejdar s dcerou Sárou a synem Matějem
Jan Koller a Martin Dejdar
12
Fotogalerie

Ozzák, Bejby ze Šakalích let nebo hlas Barta Simpsona. Herec a moderátor Martin Dejdar slaví 55. narozeniny

Jeho filmografie čítá mnoho desítek komických i vážných rolí v řadě oblíbených filmů a seriálů. Za hlavní roli ve snímku Učitel tance získal Českého lva. Jeho hlas, který propůjčil kreslené postavičce Barta Simpsona v kultovním seriálu Simpsonovi, dnes znají i děti školou povinné, stejně jako roli Ozzáka v sitcomu Comeback. Moderoval řadu pořadů a zúčastnil se i pěvecké soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Zkrátka herec a bavič Martin Dejdar patří mezi tuzemské výrazné a známé tváře televizní zábavy. Přesto mu tato známost i popularita příliš „neseděla“ a chtěl se před ní se svou rodinou schovat v Americe, po čtyřech letech života na Floridě se však vrátil zpět do Čech. Dnes slaví Martin Dejdar své 55. narozeniny.

Filmy či seriály, ve kterých si Dejdar střihl některou z rolí, patří i s odstupem času stále mezi divácky populární. Uveďme například snímky či seriály Šakalí léta, Amerika, Učitel tance, Zdivočelá země, Příliš hlučná samota, Konec velkých prázdnin, Pražská 5 či Tichá bolest. Komickou roli gangstera ztvárnil i v Troškově bláznivé komedii Slunce, seno, erotika, pamětníci pro změnu vzpomenou na Dejdara jako drsného fotbalového chuligána ve filmu Proč? popisujícím cestu sparťanských fanoušků a vlajkonošů vlakem na zápas do Banské Bystrice. Zajímavostí v hercově filmografii je i epizodní role v šesté řadě kultovního italského seriálu Chobotnice, která se z velké části natáčela v Praze a kde si vedle něj zahrálo i vícero českých herců, jako například Rudolf Hrušínský.

Martin Dejdar se narodil 11. března 1965 ve Vysokém Mýtě, své dětství prožil v nedaleké Chrasti u Chrudimi. Vystudoval Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi a po absolvování pražské DAMU v roce 1987 nastoupil do studia Ypsilon. Hostoval i v jiných divadlech, například v Realistickém divadle, kde se představil mimo jiné ve hrách Sluha dvou pánů, Othello nebo Anna Karenina.  

Vedle hereckého působení či dabingu Martin Dejdar na sebe také upozornil jako moderátor. V letech 1992 až 1994 uváděl v České televizi pořad Šance, o tři roky později i revui Ptákoviny na Nově. Z dalších pořadů to byl například Silvestr 1999, Miss České republiky 2000, Na vlastní nebezpečí nebo Vaše velká premiéra.

Martin Dejdar je ženatý s právničkou a bývalou modelkou Danielou Dejdarovou (rozenou Švábovou) a mají spolu syna a dceru. Přestože Dejdar patřil a patří mezi výrazné a populární české herce, snažil se svoji rodinu uchránit před pozorností médií a před časem se celá rodina odstěhovala na Floridu. V jednom z mála rozhovorů to zdůvodňoval tím, že nechtěl, aby „jeho děti trpěly, že jejich táta je herec“, a přál si, aby jeho děti „zažily něco jiného, naučily se jazyk a změnily prostředí“. Navíc jeho syn Matěj se snažil za oceánem prosadit i jako hokejista. Po čtyřech letech se však rodina vrátila zpět, přičemž herec přiznal, že to bylo především z finančních důvodů.

Před volbami do Poslanecké sněmovny na podzim 2017 na sebe Martin Dejdar upozornil i tím, že obrážel česká a moravská města se společnou talkshow s předsedou ODS Petrem Fialou. „Jsem velmi zklamaný tím, co se v naší zemi odehrává. Skoro po 30 letech od revoluce hrozí, že se do vlády opět dostanou komunisti. To je pro mě děsivá představa. A pokud mohu přispět alespoň trochu k tomu, že se to nestane, jdu do toho. Jediný, kdo tomu může zabránit, je silná pravice,“ prohlásil tehdy pro stranický facebookový profil.