Video placeholde

Remake klasiky bude bez důležité postavy. Disney ji stáhne kvůli #MeToo

Hraný remake animovaného filmu Legenda o Mulan se bude muset obejít bez důležité postavy. Producenti studia Disney se rozhodli do děje nezahrnout generála Li Shang, se kterým měla hlavní hrdinka v původním provedení romantický vztah. Údajně totiž nezapadá do doby, kdy funguje hnutí #MeToo. Ve snímku bude chybět i další oblíbená postava.

Původní film z roku 1998 vypráví příběh založený na čínské legendě o ženské bojovnici Hua Mulan. Aby mohla bojovat v čínské imperiální armádě svého otce, musela se vydávat za muže. Vytvořila si proto alter ego jménem Ping a sloužila pod generálem Li Shang. Romantická zápletka nechybí ani v tomhle filmu, Shang a Mulan se do sebe zamilují.

Dynamika jejich vztahu se ale nelíbí producentovi Jasonu Reedovi. „Myslím, že zejména v době hnutí #MeToo není vhodné, aby byl velící důstojník postavou sexuálního a mileneckého zájmu,“ obhajoval rozhodnutí Reed.

Aby Mulan mohla mít vztah se sobě rovným, a ne se svým nadřízeným, rozhodli se tvůrci generálovu postavu rozdělit na dva samostatné charaktery.  Jedním je velitel Tung (herec Donnie Yen), který bude plnit roli mentora a částečně i otce Mulan. Druhý Chen Honghui (herec Yoson An) pak reprezentuje spolubojovníka hlavní hrdinky.

Film sice ještě oficiálně nevyšel, přesto už stihl vyvolat lehkou kontroverzi. Disney pořádalo testovací promítání pro čínské publikum, kde si Mulan a Honghui dali pusu na rozloučenou. „Bylo to nádherné, ale čínští vedoucí produkce řekli ne, tohle pro místní publikum není správné,“ popisovala režisérka Niki Carová. „Tak jsme tu část vystřihli,“ dodala.

Na rozdíl od většiny disneyovek bude mít nový film o něco dospělejší obsah. Obdržel totiž hodnocení PG-13, což znamená doporučení rodičům na snímek nedoprovázet děti mladší 12 let. 

Další zklamání

Nejedná se však o první výraznější změnu oproti verzi z roku 1998. Někteří fanoušci těžce nesli i vyškrtnutí oblíbeného dračího společníka jménem Mushu. Disney již potvrdilo, že postava původně hraná hvězdným Eddiem Murphym se v „Mulan“ neobjeví.