Film Cigán

Film Cigán Zdroj: Profimedia.cz

Na film Cigán nikdo nechodil, přestože kritici ho chválili a dostal ceny

Slovenský režisér Martin Šulík patří zcela jistě již mnoho let mezi nejlepší tvůrce u našich sousedů. Ostatně na posledním filmovém festivalu v Karlových Varech získal jeho film Cigán hned čtyři ocenění, kromě jiného zvláštní cenu poroty. Ale u českých diváků tento snímek dopadl také zvláštně – naprosto propadl.

 

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czProč ale na film, kteří kritici většinou chválili, prakticky nikdo nepřišel? Celkem bylo v České republice za necelý měsíc na filmu Cigán jen kolem 4000 tisíc diváků a dílo bude staženo tento týden z distribuce. Za diváckým nepochopením můžeme vidět i atmosféru ve společnosti a náš vztah k Romům.

 

Přestože se film Cigán odehrává ve slovenském prostředí, některé jeho postřehy o životě Romů se dají vysledovat i v Česku. Jenže většinová bílá česká společnost se o problémy Romů nezajímá, téměř je ignoruje, a proto ignorovala i film Cigán. O Romech bohužel mluvíme většinou jen tehdy, když vznikne nějaký problém, když se někdo z nich zachová nesprávně nebo přestoupí zákon. O tom, co někteří z nich dělají dobře a v čem uspěli, je skoro naprosté ticho.

 

 

Bílá většina prostě uplatňuje na vztah s Romy myšlenkový apartheid a ignoraci. Což je živná půda pro nejrůznější extrémisty a xenofoby, kteří využívají toho, že část Romů se skutečně chová způsobem, který je nepřijatelný. Ovšem to dělá i část bílých, jen se o tom tolik nemluví.

 

Video placeholde
Film Cigán • Archív

 

Zajímavé ale na mizivé návštěvnosti filmu Cigán je i to, že do českých kin si cestu zjevně nenašli ani naši Romové.

 

Jedno divácké zklamání jsme už přitom v tomto filmovém roce zažili, když na dílo exprezidenta Václava Havla Odcházení, přišlo jen 40 tisíc lidí. To je daleko za očekáváním tvůrce i producentů. Naopak, ohromný úspěch zažívá film Lidice, který v českých kinech vidělo už přes 371 tisíc diváků. Zvláštní u toho je, že zatímco Odcházení mnoho kritiků vyzdvihovalo, Lidice tolik pochval nepobraly. Ale diváci mají jiný vkus než kritici.