První z fotografií Romana Černého ze zákulisí festivalu Colours of Ostrava 2011 pro Reflex zachycuje moment po včerejším zahajovacím koncertu Balkan Brass Band, tedy spojené dechovky Bobana Markoviče a Fanfare Ciocarla. Z levé strany hudebníky roztleskává manažer souboru, ze druhé redaktor Reflexu Marek Gregor

První z fotografií Romana Černého ze zákulisí festivalu Colours of Ostrava 2011 pro Reflex zachycuje moment po včerejším zahajovacím koncertu Balkan Brass Band, tedy spojené dechovky Bobana Markoviče a Fanfare Ciocarla. Z levé strany hudebníky roztleskává manažer souboru, ze druhé redaktor Reflexu Marek Gregor Zdroj: Roman Černý

Colours of Ostrava podesáté: První den má pankáčské grády

I letos se na ostravské Colours vydává několikačlenný tým časopisu Reflex. Vedle mé maličkosti bude v zázemí za hlavní scénou už tradičně pořizovat portrétní fotografie Roman Černý. Kolega Jiří X. Doležal zde stejně jako kolega Milan Tesař povede Rozhovory X. A to vše se chystá dokumentovat fotograf Jan Šibík.

 

Desáté vydání Colours of Ostrava ve čtvrtek v podvečer odstartovala smršť spojených cikánských šramlů Bobana Markoviče a Fanfare Ciocarla pod názvem Balkan Brass Band.

 

Ale jak je tomu na Colours už dobrým zvykem, styl střídá styl, nálada náladu, legenda legendu. To obzvláště platilo o včerejší noci, kdy proslulou irskou kapelu Clannad následovalo postpunkové, a nutno dodat že vynikající, šílenství PIL.

 

 

Pětapadesátiletý zakladatel slavných Sex Pistols kolem sebe dštil síru a jako správný pankáč odplivával po každé sloce. V šatně se pak změnil na příjemného týpka, kterého štvaly jedině hloupé dotazy některých dotěrných fanoušků; ti si pak mohli vyslechnout řádný příděl nepublikovatelných oslovení.

 

To jiná legenda, jedenasedmdesátiletý Roy Ayers, svého času též jeden z pionýrů jazz-funku, nám při cestě do studia na focení vyprávěl, že má rád Chicken Wings. A ještě jeden vrchol měl první festivalový den: vystoupení dříve jedné ze základních kapel londýnského labelu Ninja Tune – The Herbaliser. Při jejich vystoupení se nad Ostravou snášela příjemně easyjazzová atmosféra, čas od času trknutá nafunkovým tancem.

 

Prostě první den, jak má být!

 

 

Sledujte další informace z Colours of Ostrava a besed s redaktory Reflexu na Reflex.cz. Program reflexáckých akcí najdete zde.

 

Foto:První z fotografií Romana Černého ze zákulisí festivalu Colours of Ostrava 2011 pro Reflex zachycuje moment po včerejším zahajovacím koncertu Balkan Brass Band, tedy spojené dechovky Bobana Markoviče a Fanfare Ciocarla. Z levé strany hudebníky roztleskává manažer souboru, ze druhé redaktor Reflexu Marek Gregor.